Putin otkrio planove za borbu protiv politickih protivnika

predsednik
Pokušaj ekonomske i političke izolacije Rusije od strane EU i NATO rezultirao je neverovatnom diplomatskom ofanzivom njenog predsednika Vladimira Putina koji je samo u zadnjih mesec dana obišao tri moćne zemlje i obezbedio Rusiji milionske ugovore i energetsku alternativu.

Iako je Zapad slavio “malu pobedu“ nad Rusijom obustavom izgradnje “Južnog toka“, posetama Kini, Turskoj i Indiji, Putin je pokazao da na ekonomske pritiske reaguje ofanzivom, a ne povlačenjem.

On je odlučan u nameri da stvori alternativno tržište za izvoz energenata od kog zavisi ruski budžet i privreda. Dok EU i NATO smišljaju kako da ekonomski slome Rusiju, Putin razmišlja kako da rastereti svoju zemlju od vezanosti za zapadno tržište, a samim tim da ekonomske sankcije i druge pritiske učini nevažnim po rusku ekonomiju.

Vladimir Putin je 9. novembra posetio Kinu gde je sa predsednikom Si Đinpingom potpisao memorandum o izgradnji takozvane „zapadne“ rute za isporuku ruskog gasa Kini. Ovaj sporazum, kao i rusko-kineski gasni sporazum iz maja, će omogućiti da Kina postane najveći potrošač ruskog gasa.

Preko „zapadne“ ili „Altaj“ rute Rusija će Kini isporučivati 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

[adsenseyu4]

„Kada počne isporuka preko zapadne rute, količina isporučenog gasa Kini može premašiti količinu gasa koja se trenutno izvozi u Evropu“, izjavio je generalni direktor velike ruske energetske kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler, komentarišući najnoviji sporazum.

Sporazum Rusije sa Kinom je u zapadnim medijima nazvan „mega-ugovor“, i sporazum o „zapadnoj“ ruti je samo jedan od 17 sporazuma koje su potpisali Putin i Si.

Među njima su okvirni sporazum između ruskog „Gasproma“ i kineske kompanije CNPC o isporukama gasa i memorandum o razumevanju između „Gasproma“ i druge velike kineske energetske kompanije CNOOC.

Putin je 1. decembra otiša u Tursku gde je iniciran novi projekat gasovoda „Plavi tok“ kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, namenjen Turskoj i zemljama EU. Potrošači iz EU će potrebne količine gasa moći da kupuju na čvorištu na granici Turske i EU (Grčka). Ovaj gasovod će biti alternativa Južnom toku koji je zaustavljen zbog pritisaka EU.

[adsenseyu4]

Prilikom Putinove posete Ankari, Ruski fond za direktne investicije i turski građevinski holding Renesans potpisali su memorandum koji predviđa zajedničke investicije u razvoj sektora zdravstvene zaštite, izgradnju trgovinskih centara, ali i infrastrukturne projekte u vrednosti do 400 miliona dolara.

Vladimir Putin je 11. decembra boravio u poseti Indiji gde je sa premijerom Narendra Modijem napravio dogovor o izgraditi najmanje još 10 nuklearnih reaktora.

Dve zemlje su takođe potpisale 16 sporazuma, uključujući i onaj kojim se predviđa da Rusija u Indiji proizvodi jedan od svojih najmodernijih helikoptera.

Putinovi potezi pokazju da Rusija možda i može bez Evrope, ali da li Evropa može bez Rusije?

(Srbijadanas.com)