PROMENITE NEZDRAVU NAVIKU: Evo šta se dešava telu kada POPIJETE KAFU na prazan želudac

soljica

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Kafa na prazan želudac ne bi se smela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osetite glad pa ručak zamenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Saznajte zbog čega biste kafu trebali piti nakon jela ili uz jelo – evo što se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac…

1. Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. V

isok nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kave na živčani sastav, uz kafu uvek pojedite nešto.

casa

Foto: Dnevne.rs /pixabay

3. Smanjuje nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i bolje se osećati.

(Dnevne.rs/Izvor:Zadovoljna.hr)