PROCURELI DOKUMENTI RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Rusi ponudili Miloševiću spasonosni plan protiv NATO 1999. godine, on ih odbio i izgovorio OVU REČENICU!

bombardovanje

Foto: EPA

Vladimir Kvačkov, legendarni pukovnik specijalnih snaga ruske obaveštajne službe GRU, stigao je u Beograd u proleće 1995. sa spasonosnim planom za Srbiju. Milošević mu se zahvalio i odbio ponudu!

Kako navodi ruski medij, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman da se prikloni mišljenju zemalja NATO, ruske tajne službe stale su u zaštitu Srba, svojih tradicionalnih saveznika, zbog čega je u pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za predstojeći obračun sa NATO.

– Kvačkov i oficiri specijalnih snaga GRU verovali su da će pre ili kasnije NATO avioni bombardovati Srbiju i Beograd. Prema njegovoj proceni, najprikladnije je bilo da se NATO avioni unište u bazi „Avijano“, na teritoriji Italije. Za iskusne službenike GRU poput Kvačkova, to je bio prilično očigledan plan, stoga su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji – navodi ruski sajt.

DANAS JE CRVENO SLOVO – SLAVIMO MITROVDAN: Obavezno pogledajte u nebo i po OVOME ćete znati kakva zima nam dolazi! (INFO)

Međutim, kako se dalje tvrdi, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je verovao da može da se dogovori sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardovati Srbiju.

– Kvačkov je bukvalno prognan iz Beograda i vratio se u Moskvu, a kako je vreme pokazalo, Milošević nije bio u pravu. Moguće je da je kasnije zažalio, ali bilo je prekasno – zaključuje se u tekstu koji je objavio ruski medij.

Ko je pukovnik Vladimir Kvačkov

Vladimir Vasiljević Kvačkov je bivši pukovnik “Specnaca”, koji je sredinom devedesetih bio na čelu odeljenja za specijalne operacije GRU. Tokom istrage i suđenja, od relativno nepoznatog penzionisanog pukovnika specijalnih snaga postao je javna ličnost, koju su mnogi smatrali narodnim osvetnikom i herojem.

Iz vojne službe povukao se 1998, nakon čega je postao naučni saradnik u Centru za vojna i strateška istraživanja u Ministarstvu odbrane Rusije na teoriji i praksi modernog gerilskog ratovanja. Prema novinama “Rosijskaja gazeta”, Kvačkov je 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ predočio Slobodanu Miloševiću plan “alternativnog rata”, koji je Milošević, prema istom izvoru, pohvalio, ali i odbio.

Diplomata i nekadašnji bliski saradnik pokojnog Slobodana Miloševića, koji je između ostalog bio zadužen za saradnju sa Rusijom, izjavio je za Alo da je vrlo iznenađen napisom ruskih medija.

– Ne mogu ništa da tvrdim, ali bih ukazao na to da je reč o tabloidu koji objavljuje tekstove sa prozapadnom tendencijom koji ruske patriote često zloupotrebljava kako bi im prikačio zavere, a general Kvačkov je veoma pogodna osoba za to. Već je poznat kao ekstremni patriota, hapšen je dva puta, za atentat na ruskog političara i privrednika Anatolija Čubaisa 2005. godine i za pripremu oružane pobune. Prozapadno orijentisane struje mogu lako da ga zloupotrebe jer se i u Rusiji vodi složena unutrašnja bitka.

Srbija

Foto: Wikipedia

-Ali čak i da je došao i sugerisao tako nešto, govorimo o 1995! Godini “Oluje”, Srebrenice i Dejtona. Da li bi iko razuman tada ovde mogao da zamisli da Srbija bombarduje italijanske aerodrome u Evropi? Nismo smeli da intervenišemo u Krajini, a ne u Evropi. Drugo, ako je i bio ovde, stvarno je pitanje da li je Milošević uopšte znao ko je Kvačkov u Srbiji, a ne da je odbio njegovu pomoć. Kao bliski predsednikov saradnik o tome čujem prvi put – izričit je sagovornik.

     

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: Alo.rs)