PREPOZNAJTE MOŽDANI UDAR! Potreban je samo 1 minut kako biste pročitali sledeće… (INFO)

udar

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posledice moždanog udara ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe

Na partiji roštilja devojka se spotaknula i pala. Ponudili su joj da pozovu Hitnu pomoć, ali ona je sve uverila kako je dobro i da se samo zbog novih cipela spotakla o kamen.

Kako je delovala bledo i tresla se, pomogli su joj da se očisti i doneli novi tanjir s hranom.

Devojka je ostatak večeri provela veselo i raspoloženo. Njen muž je kasnije nazvao i javio svima, da je prevezena u bolnicu.

U 23 sata… iste večeri devojka je umrla.Na druženju uz roštilj je pretrpela prvi, a onda kasnije drugi fatalni moždani udar.

Da su njeni prijatelji znali da pročitaju znakove moždanog udara, devojka bi danas možda bila živa.Neki ljudi ne umru na licu mesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć.

STUDIRAJU NA SRPSKOM, A SRPSKI NEĆE DA GOVORE: Mađarski studenti tužili Pravni falkutet u Novom Sadu jer nemaju prijemni na svom jeziku! (INFO)

Potreban je samo 1 minut kako biste pročitali sledeće…

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posledice moždanog udara ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnostikovati ga i lečiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno.

TREBA PREPOZNATI MOŽDANI UDAR! EVO KAKO:

Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:

1. zamoli osobu da se nasmeši (neće uspeti) !

2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: “Danas je lep dan.”) Imaće problem da to kaže!

Đorđe Milićević zbog obilnog krvarenja vraćen u operacionu salu: Ovo je slika smrskanog auta u kom je potpredsednik Skupštine doživeo nesreću (FOTO)

3. Zamoli osobu da podigne obe ruke (neće moći ili će moći samo delimično) !

4. Zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je takođe znak moždanog udara) !

Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovi Hitnu pomoć i opišite simptome osobe telefonom dežurnom u Hitnoj pomoći. Jedan kardiolog je rekao, da prosleđivanjem ovog E-Mail-a na 10 osoba možemo biti sigurni da jedan život – eventualno i naš – može biti spasen.

Pismo majke iz Beograda osnovnoj školi koja je uvela obaveznu proslavu Noći veštica uzburkalo strasti u Srbiji

TAKOĐE JE BLAGOTVORNO NEPOSREDNO POŠTO SE TO DESILO, UNESREĆENOM OŠTRIM VRHOM ( IGLOM, MAKAZA, NOŽIĆA), prethodno dezinfikovanim ako je moguće, pustiti iz vrha palca kažiprsta ili prsta do njega nekoliko kapi krvi.

Ta je metoda na istoku poznata i u “SU JOK “terapiji opisana kao prvi korak za lečenje moždanog udara)

(Dnevne.rs /lijekizprirode)