Pravoslavni vernici danas slave sveca čiji GROB LEČI BOLESNE! (INFO)

ikona

Foto: crkvenikalendar.com

Njegov grob je davao mnoga isceljenja od svih bolesti i neduga, njegovim svetim molitvama, a blagošću Gospoda

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Lupa.

Sveti Lup je živeo u vreme cara Avrelijana i bio je rob nekog gospodara, ali slobodan u Hristu Gospodu, u koga je verovao. Ispunio se božanskom revnošću i porazbijao je jelinske idole, a druge je pobacao u morske dubine.

Videvši to, neznabošci i idolopoklonici su se strahovito razjarili, pa su sa isukanimmačevima poleteli na Lupa, da ga iseku na komade.

[adsenseyu4]

Izbezumili su se i počeli da seku jedan drugog. Sveti Lup je stajao usred njih i pun vere, mudrosti i blagodati Božje propovedao im Božju reč.

Pored svih napora neznabošci nisu mogli da ga uhvate, jer ih je sprečavala Hristova sila koja im nije dopuštala ni da mu se približe. Zato su neznabošci, stajući daleko od svetog Lupa, zategli svoje lukove i počeli da puštaju strele na njega.

kolac-sveca

Foto: AP /Tanjug

Umesto ka svetom Lupu strelama su ranjavali jedni druge. Sveti Lup je stajao između njih kao nišan za streljanje i ne samo da nije bio ustreljen, nego nije bio ni ranjen.

Pošto još nije bio kršten, ali je žudeo za svetim krštenjem, da ne bi nekršten umro od ruku mučitelja pomolio se Bogu i odmah se sa neba izlila voda na njega. Na taj način sveti Hristov mučenik jeprimio krštenje, a neznabošci su to posmatrali i čudili su se.

[adsenseyu1]

Posle toga sveti Lup je dobrovoljno predao sebe, kao bezazleno jagnje, u ruke neznabošcima, a oni su ga odveli Igemonu.

Igemon je prvo pokušao da ga nagovori da odstupi od Gospoda i da se pokloni idolima, ali pošto nije uspeo u tome, Igemon je naredio da ga biju motkama. Pošto ni na taj način nije uspeo da savlada nepobedivog Hristovog vojnika, osudio ga je na smrt posecanjem mačem.

Tako je završio svoj život sveti mučenik Lup priklonivši svoju glavu pod mač. Vernici su ga kasnije česno sahranili.

Njegov grob je davao isceljenja od svih bolesti i neduga, njegovim svetim molitvama, a blagošću Gospoda.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]