POSLUŠAJTE SAVET NAUČNIKA: Jednostavan način da se rešite stomačnih problema izazvanih virusom (RECEPT)

začin

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Uništavanjem zaštitnog sloja norovirusa, origano omogućuje drugim antivirusnim spojevima da uđu u virus i da ga unište

Američki naučnici su sproveli istraživanje koje je pokazalo da su jedinjenja ulja origana delotvorni u uništavanju norovirusa.

Istraživanje je provedeno na mišjem obliku norovirusa. Otkrili su da origano može da uništi proteinski sloj koji okružuje i štiti norovirus.

[adsenseyu4]

Jedinjenje koji uništava norovirus se naziva karvakrol. On takođe daje prepoznatljiv miris i ukus ulju origana. Uništavanjem zaštitnog sloja norovirusa, origano omogućuje drugim antivirusnim spojevima da uđu u virus i da ga unište.

“Istraživanje moramo nastaviti, ali je očigledno da karvakrol na jedinstven način napada viruse“, izjavila je doktorka koja stoji na čelu istraživanja, Keli Brajt

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Applied Microbiology, ističu da rezultati istraživanja nisu dovoljno verodostojni, ali i da planiraju istraživanje nastaviti kako bi došli do konkretnijih rezultata.

[adsenseyu5]

Norovirus uzrokuje nastanak gastroenteritisa, a neki od simptoma su mučnina, povraćanje, proliv, groznica i bolni grčevi.

Jako je zarazan i može se prenositi putem kapljica u zraku, korišćenjem istog posuđa ili odeće, a bolest obično traje oko nekoliko dana.

Ako imate problema sa ovim ili sličnim virusom, jednostavno uzmite kašičicu suvog origana, stavite ga u šolju i prelijte vrućom vodom. Ostavite par minuta da odstoji poklopljeno, a zatim popijte.

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs /Izvor:kucnilekar.com)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]