PO ISTOM SCENARIJU: Stotine Albanaca iz Makedonije prebeglo u Srbiju simulirajući egzodus

zandarmerija

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

PREŠEVO – Veliki broj Albanaca u koloni automobila i 12 autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazi danas popodne na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju.

Malo ko od njih je raspoložen da govori za medije, javlja izveštač sa lica mesta, ali navode, ne predstavljajući se, da se sklanjaju od sukoba.

Makedonski mediji javili su popodne da policija u Kumanovu pomaže u evakuaciji stanovnika dva naselja u tom gradu, gde pretežno žive Albanci, a u kojima od jutros traju sukobi pripadnika policije i naoružane grupe.

U Kumanovu je danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

U sukobima su poginula trojica policajaca, a ima i ranjenih civila, javili su makedonski mediji.

Bezbednosna situacija na području Preševa, Bujanovca i Medveđe je stabilna i nema nikakvih naznaka o mogućem proširenju sukoba iz Makedonije na jug Srbije, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za te opštine Zoran Stanković.

Osim toga, analitičar Dušan Janjić ocenjuje da su sukobi u Makedoniji još u okviru političkih rešenja i da je zato veoma važno kako će reagovati makedonske vlasti, ali i EU.

Međutim, vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da atmosfera konflikta iz Makedonije može da se prenese u delove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Tanjug / Telegraf /Kurir)