Ovo su pet IZGUBLJENIH IZUMA NIKOLE TESLE koji bi, da se danas otkriju, promenili svet (POGLEDI)

naucnik

Foto: pixabay /dnevne.rs

Nikola Tesla, najveći genije među naučnicima i čovek “koji je izmislio 20. vek” kako je jednom neko napisao umro je od srčanog udara sam u svojoj hotelskoj sobi 3327 na 33. spratu Njujorker hotela na sam istek Božića – 7. januara 1943. godine u 22 i 30 minuta. Na današnji dan sećamo se nekih od njegovih ideja koje nikada nisu zaživele, a da jesu, promenile bi svet kakav danas poznajemo.
 Smisao pronalazača i revolucionarnih izuma oduvek je bio da promeni budućnost ljudskog društva. Ipak, to nikada nije odgovaralo svima, naročito ne svim moćnicima od kojih su neki ulagali velike napore i sredstva da spreče promenu koja bi mogla da ugrozi njihovo mesto na vrhu socijalne piramide.

Naučnik, pronalazač i jedan od najvećih genija u istoriji, Nikola Tesla nije bio izuzetak. Mnogi njegovi patenti i otkrića su potisnuti, neostvareni ili zataškani, a glasine o tome da je FBI ukrao njegove beleške i dokumenta u velikoj meri su potvrđene kada su nedavno objavljena poverljiva dokumenta po zahtevu Akta o slobodi informacija.

[adsenseyu1]

Ubrzo po Teslinoj smrti 7. januara 1943. godine FBI je zatražio od Useljeničke službe oduzimanje sve pokojnikove lične stvari i dokumenata, iako je Tesla bio američki državljanin. Kasnije je Ministarstvo odbrane kontaktiralo FBI, a Teslina dokumenta proglašena tajnom. Sva Teslina lična imovina po nalogu Edgara Huvera i predsednikovih savetnika dobila je etiketu „veoma poverljivo“ zbog prirode Teslinih otkrića i patenata.

munje

Foto: pixabay

Teslina porodica i jugoslovenska ambasada su se borili sa američkim zvaničnicima za povratak dokumenata i ličnih stvari, zbog mogućeg značaja nekog od njegovih istraživanja. Konačno, njegov sestrić Sava Kosanović uspeo je da dođe do dela Teslinih ličnih stvari i to je sada smešteno u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

1. “Teleforce” ili “Zrak smrti”

Tesla je 1930-ih godina prošlog veka tvrdio da je izmislio “Teleforce” ili takozvani “zrak smrti”. Uređaj je bio sposoban da emituje ogrimnu količinu energije na postavljenu metu i na taj način mogao je da uništava čak i avione i tenkove. Teleforce nikada nije konstruisan jer se verovalo da će postati previše lako da se bukvalno unište čitave države.

[adsenseyu1]

Tesla je tvrdio da njegov izum može da uništi metu na više od 300 kilometara udaljenosti i ujedno stvori “energetski zid” oko zemlje čime bi je zaštitio od neprijatelja.

Veliki naučnik je čak naveo da je bilo pokušaja “krađe” ovog izuma, ali da su lopovi otišli “praznih ruku”.

2. Teslin oscilator

Pred kraj 19. veka, Tesla je konstruisao mali oscilator koji je, kada bi se prikačio za neki objekat, izazivao efekat zemljotresa. Uvidevši katastrofalan uticaj takve naprave, Tesla je, prema sopstvenim rečima, uzeo čekić i u potpunosti ga uništio. Postoje glasine da američka vlada koristi i ovaj Teslin izum u okviru projekta HAARP.

 

3. Besplatna električna energija

Uz pomoć finansijskih sredstava koja je obezbedio JP Morgan, Tesla je dizajnirao Vardenklif kulu, gigantski bežični predajnik koji je navodno bio sposoban da obezbedi bežičan prenos podataka i energije čitavoj planeti.

Tesla je prvobitno nameravao da emituje tekstualne poruke, slike i talefonski signal, ali je projekat prerastao u ideju o snabdevanju celog sveta električnom energijom.

Nažalost, besplatna struja nije profitabilna i JP Morgan je odbio da finansira promene. Projekat je napušten 1906. godine.

 

4. Leteći tanjir

Godine 1911. u intervjuu za “New York Herald”, Tesla je rekao da radi na letelici koja će prkositi gravitaciji.

Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada je budete videli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letelici. Ipak, ona će leteti brzinom koja do sada nije dostignuta i biće veoma sigurna. Takođe, moći će da levitira u mestu – rekao je tada Tesla.

 

5. Vazdušni brod

Tesla je svojevremeno sugerisao da če “vazdušni brodovi” prevoziti putnike od Njujorka do Londona za tri sata i da će putovati na 13 kilometara iznad zemlje.

Takođe, ovi brodovi trebalo je da budu bespilotni i da crpe energiju iz atmosfere. Mnogi smatraju da su današnji dronovi razvijeni na osnovu Teslinih ideja.

(Fokus.ba/N. D.)