Ovo su najlepši dvorci PORODICE DUNĐERSKI: Sve je sijalo od luksuza, dok ih TRAGEDIJA NIJE ZAVILA U CRNO (VIDEO)

Dundjerski

Foto: Youtube printscreen

Meštani Hajdučice i danas pričaju o glamuroznim balovima Lenkine sestre Olge u dvorcu Damaskin. Pamte se kočije i dolasci gospode iz cele okoline, ali malo ko zna šta se dešavalo unutra

Dvorci, balovi, prijemi, elegantne ženske haljine i gospoda u odelima, valceri, ergele, kuglane… Devetnaesti vek u Vojvodini izgledao je baš tako, najviše zahvaljujući porodici Dunđerski.

Danas je (koliko-toliko) očuvano nekoliko njihovih dvoraca, koje vam s radošću predstavljamo. Vodimo vas u šetnju po gospodskoj Vojvodini, da zajedno uživamo u pričama i legendama o vremenu slavnom u kom su se nesrećno voleli jedna Lenka i jedan Laza.

DVORAC IZ SNOVA: Ovako izgleda LUKSUZNA VILA Miloša Bojanića (VIDEO)

Kaštel u Kulpinu

Jedan od najpoznatijih dvoraca je svakako Kaštel u Kulpinu, kod Bačkog Petrovca. Ovaj kompleks sagradili su Stratomirovići 1826. godine, da bi ga potom prodali jednoj mađarskoj porodici. U ruke Lazara Dunđerskog Kaštel prelazi 1889. godine. Porodica ovog veleposednika nikada nije živela u Kaštelu, on im je služio kao vikendica, za druženje, zabave i balove.

 

[adsenseyu4]

Upravljali su ovim imanjem sve do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata. Kasnije je Kaštel ustupljen poljoprivrednoj zadruzi te je 1991. nikao poljoprivredni muzej.U okviru glavnog, velikog dvorca, i danas se nalazi stalna postavka koja hronološki prati razvoj nameštaja od kraja 18. do početka 20. veka. Posetioci kulpinskog Kaštela mogu uživo da osete energiju koju su stvarali Lenka Dunđerski i Laza Kostić jer je baš u ovom dvorcu smešten njen klavir, donet iz Beča, ali i pisaći sto koji je pripadao slavnom pesniku.

S obzirom na to da se Lazarev sin Đorđe Dunđerski oženio rođakom vladarske porodice, česti gosti kulpinskog Kaštela bili su i kraljica Marija Karađorđević sa sinovima (prinčevima Petrom, Andrejem i Tomislavom), ali i mnoge ličnosti iz političkog i javnog života, poput predstavnika vlade Petra Živkovića i Milana Stojadinovića.

Fantast i kupanje u mleku

U blizini Bečeja nalazi se i slavni dvorac Fantast. Njega je sazidao Bogdan Dunđerski, Lazarev brat, 1925. godine. Bogdan je bio strastveni ljubitelj konja, te je tako i danas poznata Fantastova ergela. Naime, reč je o jedinom živom dvorcu u kojem se odvija proces reprodukcije, a moguće je i jahati i voziti se fijakerom.

Najpoznatiji konj Bogdana Dunđerskog zvao se baš Fantast (po njemu je dvorac dobio ime) i osvojio je brojne titule. Sahranjen je na imanju a njegova lobanja i butna kost izložene su u vitrini dvorca. Najveća ljubav Bogdana Dunđerskog, Mara Dinjaški, po legendama koje se pričaju, kupala se u mleku u bazenu ovog dvorca.

ČUDNA POJAVA U TRŠIĆU: Kuća sama sebe ZAGREVA, vlasnici zvali stručnjake!

Damaskin i Olgini balovi

Damaskin, dvorac u Hajdučici, izgrađen je 1911. godine. Lazar Dunđerski želeo je da u parkovskom okruženju sazida prizeman dvorac i da ga pokloni u miraz ćerki Olgi. U raskošnim prostorijama u kojima je živela Olga Dunđerski, udata Jovanović, danas se nalaze kancelarije poljoprivrednog preduzeća. I ovaj dvorac ima bazen, a poseban je i po tome što ima i dve ledare – tadašnje frižidere u kojima su se čuvali vino, hrana i led. Najstariji meštani Hajdučice i danas pričaju o glamuroznim balovima – pamte se kočije i dolasci gospode iz cele okoline, ali malo ko zna šta se dešavalo unutra.

Tajna portreta iz dvorca u Sokolcu

Dvorac u Sokolcu kod Novog Bečeja sagrađen je 1899. godine. Služio je, kao i kulpinski Kaštel, za provode i prijeme, kao vikendica i letnjikovac. Kći Lazara Dunđerskog, Emilija, kompletno imanje u Sokolcu unela je kao miraz u brak sa grofom Ivanovićem. Međutim, on je bio kockar i u pokeraškoj partiji izgubio je dvorac i imanje.

 

[adsenseyu1]

Protivnik je, nakon dosta popijenog vina, predložio da grof puca iz puške u jabuku na glavi svoje žene i da tako sve povrati. Ivanović je pristao, kao i sama Emilija i on je, premda pripit, uspeo da upuca jabuku i povrati i novac i dvorac i imanje, ali ga je Dunđerska zauvek napustila. U ovom dvorcu još je očuvana soba Lenke Dunđerski, sa autentičnim nameštajem i portretom koji je naslikao Uroš Predić, veliki porodični prijatelj.