OVO JE PRAVI SRBIN: Mladi nezaposleni lekar pomaže starima i nemoćnima (VIDEO)

merenje-pritisak

Mladi, nezaposleni, lekar iz Babušnice Miloš Pejčić već godinu dana je na birou, ali on ne čeka posao skrštenih ruku već volonterski obilazi i pomaže starim i iznemoglim osobama po zabačenim babušničkim selima od kojih mnogi i po više od deset godina nisu bili kod lekara.

Miloš ima 27 godina, medicinu je završio prošle godine i već godinu dana je na birou, a maja ove godine položio je i državni ispit. Kako kaže za Tanjug, odlučio se da volonterski obilazi stare i nemoćne po zabačenim selima nakon što je čuo da članovi Udruženja “Lužničke rukotvorine” iz Babušnice pomažu starima po zabačenim selima.

[adsenseyu5]

Oduvek sam hteo da pomažem ljudima tako da čim sam čuo za udruženje koje pomaže starima, odlučio sam da im se pridružim i volonterski obilazim stare po selima. To mi je odlična prilika i da steknem dragoceni iskustvo. Ovde ima ljudi koji godinama nisu išli kod lekara jer su ili iznemogli i teško bolesni, ili nemaju način da odu u Babušnicu ili selo Zvonce kod lekara, a žive u selima do kojih može da se stigne samo terenskim vozilom” kaže Pejčić i dodaje da starima uglavnom daje savete u vezi terapije i meri pritisak.[/stextbox]

“Savetujem ih da redovno primenjuju terapiju, kontrolišem pritisak, ali i razgovaram sa njima. Reč je uglavnom o ljudima koji žive samačkim životom pa im i razgovor mnogo znači. Među njima ima i onih koji po više od deset godina nisu bili kod lekara tako da im dolazak lekara u kuću u neko zabito selo poput Jasenovog Dela, gde smo danas, puno znači” kaže Pejčić[/stextbox].

Baka Stana Nikolova (73), koja sa teško bolesnim suprugom Dančom živi u udaljenm planinskom selu Jasenov Dol kaže da dvanaest godina nije bila kod lekara jer nije imala zdravstvenu knjižicu. Sada ima overenu zdravstvenu knjižicu, ali do lekara mora da ide peške u selo Zvonce.

[adsenseyu1]

Pođem desetak metara pa moram da zastanem da odmorim jer se brzo umaram. I tako do sela Zvonce skoro tri sata, a odozdo pošto je uzbrdo treba mi četiri sata”kaže baka Stana.

Mara Đorđeva, iz istog sela, takođe je kod lekara zadnji put bila odavno. 

“Bila sam zadnji put pre dvanaest-trinaest godina. Suprug mi je teško bolestan, šećeraš je i ne vidi. Ne smem da ga ostavim samog i zbog toga ne mogu da odvojim vreme da posetim lekara” jada se baka Mara.

(Dnevne.rs /Blic)

1 Comment on "OVO JE PRAVI SRBIN: Mladi nezaposleni lekar pomaže starima i nemoćnima (VIDEO)"

  1. Svaka mu cast!…Nek se ugledaju i drugi,koji samo po ceo dan kukaju i pljuju po Srbiji…

Comments are closed.