Ovo je pakleni plan državnog udara: VOJNICI DOŠLI DA UBIJU ERDOGANA, EVO ŠTA IH JE ZAUSTAVILO (VIDEO)

snimak

Foto: printskrin

Prepiske sa detaljima pokušaja vojnog udara i sa imenima 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast procurili su u javnost

Al Džazira je došla u posed dokumenata koji otkrivaju da su osobe koje su učestvovale u pokušaju vojnog udara u Turskoj planirale da uhapse ili ubiju predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

[adsenseyu5]

U prepiskama koje su pučisti vodili putem servisa za poruke WhatsApp nalaze se detalji o uklanjanju turskog predsednika i imena 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast posle vojnog udara.

Spisak 80 osoba koje su trebale da zauzmu ključna mesta posle puča (foto printscreen youtube)Spisak 80 osoba koje su trebale da zauzmu ključna mesta posle puča (foto printscreen youtube)

Takođe, sadrže instrukcije vojnim snagama da otvore vatru na policijske službenike koji pruže otpor. Iz njih se vidi da su međusobno komunicirale većinom vođe udara koji su prenosili naredbe dalje, kao i povratne informacije. Udar je trebao da počne kasnije, odnosno u tri ujutro, ali čini se da su informacije procurele i da su bili prinuđeni da krenu ranije.

Direktor Al Džazire u Istanbulu potvrdio je da su tri helikoptera sa 40 pripadnika specijalnih snaga upala u hotel u Marmarisu, gde je odsedao turski predsednik, a vojnici imaloi naređenje da ga uhapse ili ubiju, navodi se u dokumentima. Međutim, Erdogan je hotel napustio privatnim helikopterom pola sata pre dolaska odmetnutih vojnika. Glavni vođa pokušaja udara bio je general koji je bio komandant vazdušnih snaga do 2015.

[adsenseyu1]

“Dokumenti do kojih je došla Al Džazira verovanto su dostavljeni iz najvišeg vrha Turske vlade. U njima se navodi da je vojni udar trebao da počne u 21:30 po lokalnom vremenu, zauzimanjem dva najveća mosta u Istanbulu i državne TV stanice. U isto vreme, tri helikoptera i 40 vojnika trebali su da zauzmu hotel u Marmarisu u kojem je boravio predsednik Erdogan”, objašnjava politički analitičar Marvan Bišara.

Najzanimljiviji deo se odnosi na spisak 80 osoba koje su trebale da zauzmu ključne pozicije u državi nakon što se vojni udar uspešno provede.

“Udar je trajao otprilike šest sati. Predvodnici udara su očekivali da će ih narod Turske masovno podržati i da će im se ostatak vojnih snaga pridružiti. To se, naravno, nije desilo. Predsednik Erdogan je zamolio građane da izađu na ulice i ostanu tamo, jer smatra da kriza još traje”, dodaje Bišara

“Do sada je uhapšeno 6000 osoba, što ukazuje na to da Erdogan možda koristi situaciju kako bi uklonio sve kritičare njegove vlade”, navodi Bišara, dodajući da još nije izvesno kojim će pravcem Turska krenuti.

“Budućnost te zemlje će zavisiti od ponovnog uspostavljanja istinske demokratije, a sam proces mora da bude politički. Erdoganova vlada će morati da uključi sve političke stanke u taj proces i osigura otvorenu i ozbiljnu diskusiju o budućnosti Turske. Bitno je napomenuti da se turska opozicija na samom početku usprotivila vojnom udaru.”, kaže na kraju Bišara

(Dnevne.rs /Izvor: EPK)