OVO JE MLADIĆ KOJI SE VRATIO IZ MRTVIH! MAJCI DALI POLA SATA DA SE POZDRAVI SA SINOM: Pao na respirator, otkazivalo mu srce i pluća (INFO)

korona

Foto: Privatna arhiva

Predrag Nikolić (21) iz Leskovca, stasiti sportista, zdrav i prav, zbog korone je bio na ivici života i smrti ali majka, otac i sestra ipak su dočekali, posle 17 dana borbe, da opet čuju glas svog mezimca

Doktor mi je, otprilike, rekao da imam pola sata da se sa sinom pozdravim i to je to. S Peđom sam se poslednji put čula oko pola jedanaest uveče.

Rekao mi je: „Ja nisam za ovde! Vadite me odavde! Kakvi ste vi roditelji, ovde umiru!“ U ponoć je već bio na respiratoru. Moj Peđa, u oktobru treba da napuni tek 21 godinu, zdrav i prav, košarkaš, bio je na respiratoru zbog korone, na korak od smrti, sve mu je redom otkazivalo, krv mu je išla iz nosa i usta – priča za Kurir Suzana Nikolić iz okoline Leskovca, čiji je sin Predrag za tili čas završio na respiratoru u Kliničkom centru Niš.

Nevena iz Beograda letovala je u Albaniji i ostala u NEVERICI: Bukvalno svaki Albanac me ovo pitao čim je čuo da sam iz Srbije (FOTO)

Slabo priča

Momak sa ivice života i smrti, kome je u sekundi sve živo otkazivalo – i pluća, i srce, i bubrezi, i jetra, krv je lila gde god da ga pipneš… mezimac je cele Klinike za anesteziji i intenzivnu terapiju KC Niš, gde je smešten. Iznad njegovog kreveta su i baloni dobrodošlice, okačeni tog 4. avgusta, kad im se vratio. Novinari Kurira su prva medijska ekipa koja je ušla u crvenu zonu Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš (reportažu pročitajte u izdanju Kurira u nedelju, 16. avgusta). A tamo smo zatekli i Peđu. Visok, stasit momak.

Oko njegovog kreveta čitav tim u skafanderima. Vreme je za vežbe – jedna noga, polako savijanje, pa opružanje. Pa druga noga. Peđa još slabo priča.

Ali uspeva da razgovara i telefonom s porodicom. Ne želi da objavimo njegovu sliku iz kreveta. On je mlad, lep, stasit i takvog ćete ga ovde videti.

NA ZAHTEV TURISTIČKE PRIVREDE? Građani Srbije će moći da ulaze u Crnu Goru od sutra, ali pod ovim uslovima

Izvucite me odavde

Majka Suzana kaže da ih je sve zatekla užasna dijagnoza. Peđa je, navodi, od malih nogu trenirao fudbal, rukomet i košarku, a dva-tri dana pre nego pošto ga je kovid oborio bio je i u teretani.,

– Nismo znali šta nas je snašlo. Hitno je iz Leskovca prebačen u Niš. A nama Peđa uopšte nije delovao tako loše. Čak smo i razgovarali s njim. A u Nišu smo saznali strašnu istinu – Peđino srce radi sa 20 odsto kapaciteta, sve počinje da otkazuje…. Odmah je usledio i respirator – seća se Suzana, koja je, ipak, dočekala čudo, posle 17 dana agonije.

– Došao je i taj dan. Zazvonio je telefon i čula sam svoje dete! Peđin glas! Živ je! Nije više na respiratoru! Sreći našoj nije bilo kraja. Jedva je pričao, ali uspeo je da kaže da je dobro. I opet ono njegovo: „Izvucite me odavde.“ Žao mi ga je. Razumem ga, video je i kako je čovek pored njega umro. Ali on je u najbolji rukama i ostaće tamo dok lekari ne kažu da ide dalje. Samo kad nam se vratio i da bude dobro – priča Suzana.

Koliko je stanje bilo dramatično za Kurir opisuje i prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

DR DARIJA KISIĆ: Ko dolazi u Srbiju iz ovih zemalja, mora da ima PCR TEST! Crna Gora od ponoći skinuta sa spiska (INFO)

– Peđa je naš najmlađi pacijent na respiratoru. Kad su mi lekari iz Leskovca rekli da šalju vrlo teškog pacijenta koji je 1999. godište, frapirao sam se. A onda sam negodovao uz pitanje šta su čekali dosad, računajući da je ležao kod njih nekoliko dana. Međutim, ispalo je da se dečko kod njih javio 12 sati pre toga, da je već imao multiorgansku insuficijenciju, nizak krvni pritisak, ejakcionu frakciju ispod 40 odsto, što znači da srce nije pumpalo. Saturacija je bila ispod 50, pluća puna vode, otkazivala su, laboratorijski nalaz užasan – feritin preko 10.000, LDH preko 1.000. Najpre smo ga stabilizovali, a iste noći je intubiran i stavljen na mehaničku ventilaciju. Krv je išla gde god da ga pipneš, iz usta, nosa… – ističe prof. Janković.

On dodaje da je Peđa bio na vazopresurnoj potpori, na dobutaminu, koji mu je održavao pritisak i srčanu funkciju.

Diše svojim plućima

– Vodu iz pluća smo drenirali. Pluća su imala infiltrate slične radiološkoj slici koju pravi kovid pneumonija. Peđino stanje se još komplikovalo narednih dana. Već sutradan su počeli da skaču parametri koji pokazuju bubrežnu funkciju – kreatinin i do 700, urea i do 50. Bubrezi otkazuju, sledi dijaliza. Konstatujemo i miokarditis. Bili smo uporni, pa smo ga skinuli s dobutamina, te su srce i pritisak bili bolji. Imao je i insuficijenciju jetre i to smo uspeli da saniramo. Nekoliko dana smo se borili da ga iščupamo iz bubrežne insuficijencije, i onda je laboratorija krenula da se stabilizuje. Potom smo ga polako odvajali od respiratora i posle 17 dana uspeli. Sad je bez mašine i bez kiseonika. Diše svojim plućima. Ali Peđa je i dalje ozbiljan pacijent, ostaje u jedinici intenzivne nege. Ipak, smatramo da dobijamo bitku za njegov život. Vraćen je iz mrtvih – zaključuje Janković.

Da li je moguće da jedan čovek sve ovo preživi

  • Peđa 17 dana na respiratoru, od 18. jula do 4. avgusta
  • obostrana upala pluća
  • drenaža vode iz oba plućna krila
  • akutni miokarditis (zapaljenje srčanog mišića) s popuštanjem ejekcione frakcije ispod 40
  • prestanak rada bubrega
  • dijaliza 8 puta od 18. do 28. jula
  • insuficijencija jetre
  • poremećaj koagulacije zbog popuštanja jetre s velikom sklonošću ka krvarenju
  • krvario i iz nosa i iz usta
  • dobijao protrombin kompleks koncentrat da bi zamenili funkciju jetre

 

Dnevne.rs,  Jelena S. Spasić, Kurir