Ovo je misteriozni crni kofer od koga se predsednik SAD ne odvaja (VIDEO)

Misterija

Crna tašna koja u stopu prati predsednika Amerike a u kojoj se nalazi sve što je potrebno za jedan nuklearni napad, nosi ne baš toliko konspirativno ime koliko bi svi očekivali. Njeno ime je – “fudbal”.

Neko je još zove i nuklearni fudbal, atomski fudbal, crna kutija…

Verovalo se dugo, mada i danas pojedini veruju, da se u njoj nalazi crveno dugme čijim se pritiskom aktiviraju nuklearne rakete i projektili. Ipak, u njoj se nalazi nešto sasvim drugo.

U njoj se nalaze ove 4 stvari:

  • Crna knjiga sa 75 strana gde se između ostalog nalazi opis kako postupati u slučaju nuklearnog napada.
  • Još jedna crna knjiga u kojoj se nalaze popisana mesta na kojima bi se u slučaju nuklearnog napada sakrio predsednik Amerike.
  • Fakscikla u kojoj se nalazi 10 strana u kojima je opisano kako će se upravljati sistemom komunikacije kojim se predsednik SAD u vanrednim situacijama obraća naciji.
  • Kod za autorizaciju nuklearnog napada.

[adsenseyu1]

Zbog čega se ovakav jedan kofer, to jest tašna zove – fudbal?

Ime je dobila po šifrovanom nazivu tajnog plana za nuklearni rat koji se zove – Dropkick (udarac sa zemlje).

Oni koji nose ovu tašnu obučeni su tako da ako predsednik SAD odluči da je vreme za napad, mogu da za nekoliko minuta pripreme “nuklearni fudbal” za napad.

Tašna sa predsednikom ide bilo gde. Pa čak i tokom trčanja. Tako je jedan od vojnika, sa sve ovom tašnom u ruci, koja teži 20 kilograma, trčao za Bilom Klintonom dok je ovaj džogirao oko Bele Kuće.

A ŠTA AKO DO NAREĐENJA ZA NAPAD DOĐE?

Svetske vojne velesile svoje nuklearne strateške snage organizovale su u tzv. trijade, koje se sastoje od interkontinentalnih nuklearnih projektila, projektila koji se ispaljuju sa podmornica i nuklearnog naoružanja kojim su opremljeni avioni.

Takve trijade ima i Amerika. U slučaju nuklearnog rata evo šta bi Barak Obama imao na raspolaganju.

1. TRIDENT

Prema nekim procenama, reč je o najskupljem projektilu na svetu. Ovaj termonuklearni balistički projektil ispaljuje se sa podmornice i lansira se ispod površine mora. Težak je 80 tona, ima domet od 7.400 kilometara, a putuje brzinom od 21.000 kilometara na sat.

Njime je opremljeno 14 američkih podmornica klase Ohajo, koje ukupno nose 24 Tridenta-II. 2006. godine predložena je modifikacija Tridenta-II u konvencionalne rakete bez nuklearnih sposobnosti. Ali, problem je u tome što bi takve rakete radari teško razlikovali od nuklearnih.

[adsenseyu1]

Vladimir Putin, između ostalih, upozorio je da bi takav projektil mogao slučajno izazvati nuklearni rat. Osim Amerikanaca, koriste ga i Britanci.

U priloženom videu može se videti lansiranje Tridenta.


2. LGM-30 MINUTEMAN-IIII

Od 2014. godine, LGM-30G Minuteman-III je jedini interkontinentalni nuklearni balistički projektil koji SAD koriste. Dug je 18,2 metra, težak 35 tona i ima domet od 13.000 kilometara. Kada se ispali, putuje brzinom od oko 23.000 km/h.SAD ih trenutno imaju oko 450, a svaki je opremljen sa dve do tri nuklearne glave.

To će se idućih godina smanjiti na jednu glavu po projektilu, a njihov broj smanjiće se na 400. Ovih dana je američko vazduhoplosvtsvo (USAF) odobrilo ugovor o održavanju ovih projektila sa Lokid Martinom vredan 109 miliona dolara.

Projektil je ime dobio po članovima elitnih kolonijalnih jedinica iz Američke revolucije.

3. B-2 i B-52

Amerikanci trenutno imaju stotinak B-2 i B-52 bombardera koji su sposobni za nuklearne misije. Taj broj planiraju da smanje na oko 60. B-52 Stratofortres (Tvrđava) je subsonični strateški bombarder dugog dometa koji je prvi put poleteo davne 1952. godine. Varijacija B-52H u službi bi trebala da bude čak do 2045. godine.

Northrop Gruman B-2 Spirit (Duh)  je mlađi i moderniji brat ovog “teškaša”, koji je prvi put poleteo tek 1989. godine.Koristi tzv. “stelt” tehnologiju koja mu omogućava nevidljivost na radarima.

Amerikanci su nedavno poslali dva bombardera u Ujedinjeno Kraljevstvo. U nastavku pogledajte kako B-2 toči gorivo, a B-52 radi ono za što je i dizajniran – bombarduje.

(Businessinsider/EPK)