OTKRIVENA POZADINA SUKOBA U MAKEDONIJI: Makedonija žrtva sukoba Rusije i Zapada oko Turskog toka?

Turski tok

Foto: Dnevne.rs

Prema stavu stručnjaka, Evropska Unija je stavila balkanske zemlje u situaciju da moraju da se odreknu Turskog toka i to tako što je režirala napad u Kumanovu, ne bi li destabilizovala Makedoniju

Prema stavovima brojnih ekonomskih i političkih stručnjaka sa našeg podneblja, kao i saznanjima obaveštajnih službi u regionu, pozadina oružanog sukoba koji se dogodio prošlog vikenda u Makedoniji leži u borbi za energetsku i ekonomsku prevlast na Balkanu.

Komentari poznavaoca prilika u našem okruženju su da EU pokušava svom snagom da spreči izgradnju gasovoda, kako bi smanjila zavisnost od Rusije i na taj način se zaštitila od ruskog političkog uticaja.

[adsenseyu4]

Makedonija, zemlja koja se nadala toliko željenoj gasifikaciji koju bi joj donela izgradnja Južnog toka izvisila je kad je taj projekat na inicijativu EU otkazan.

Međutim, Makedonci su ponovo videli šansu za sebe kad je Putin najavio novi, Turski tok, koji bi trebalo da prolazi preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije, jer ih je to od nebitnih učinilo velikim igračima u celoj toj priči.

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Premijer Nikola Gruevski istakao je da je u tome video novu priliku za gastrifikaciju Makedonije, kao i za solidne zarade od prolaza gasa preko njene teritorije.

[adsenseyu1]

Na njihovu žalost, planovi i interesi EU su potpuno suprotni od onih koji ima Rusija, ili mala balkanska zemlja.

Foto: AP/Tanjug

Prema stavu stručnjaka, Evropska Unija zato je stavila balkanske zemlje u situaciju da moraju da se odreknu i Turskog toka i to tako što je režirala napad u Kumanovu, ne bi li destabilizovala Makedoniju.

Ujedno, po već oprobanom receptu, Zapad je za ceo svoj poduhvat našao i adekvatnog saradnika i to u lideru makedonske opozicije, koji je spreman sve da uradi za EU, samo da bi dobio podršku i došao na vlast.

U njihovom zajedničkom cilju tako su obezebeđeni i snimci sa prisluškivanih razgovora, kako bi potom bili dati Zoranu Zaevu, lideru makedonske opozicije.

Cilj objavljivanja ovih razgovora je, naravno, rušenje vlade Nikole Gruevskog koji je do sad dokazo da interes svoje zemlje stavlja u prvi plan i ne potčinjava se zahtevima i interesima Evropske Unije – u suprotnom oni ne bi ni dozvolili rušenje njegove vlasti.

 

Foto: Tanjug/AP

Govoreći nedavno o tome da ga je Zaev ovim materijalom ucenjivao u nekoliko navrata premijer Makedonije Nikola Gruevski izrazio je zabrinutost zbog saradnje opozije sa stranim obaveštajcima.

– Gledao sam i slušao svojim ušima lidera makedonske opozicije kako me ponosan, pun samopouzdanja obaveštava da mu je strana služba dala nelegalni i nezakoniti materijal, delimično montiran. Nisam mogao da verujem da čovek koji želi da vodi državu ne krije da je sarađivao sa stranim obaveštajnim službama – izjavio je tada Gruevski.

Istovremeno, opozicija se već jedanom na konferenciji za novinare u Skoplju javno izjasnila protiv Turskog toka i kritikovala Vladu da ja pristala na skup projekat.

U prilog teza da je sukob u Makedoniji iskoriščavanje opozicije kao sredstva za ostvarivanje interesa EU je i izjava ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u Beogradu, koji je ocenio da sunapadi u Kumanovu dobro pripremljene terorističke akcije.

EU, prema njegovim rečima, ne treba da zauzima kukavički stav da je reč o pojedinačnoj epizodi.

Foto: AP/Tanjug

– Ubeđen sam da Brisel zna, ali da time pravdaju neefikasnost vlastitih napora – istakao je Lavrov.

On je naveo da je i ovde možda reč o mentalitetu konfrontacije, ali je napomenuo da se uporedo ima utisak da se i to dešava u kontekstu odbijanja Makedonije da uvede sankcije Rusiji i spremnosti Skoplja da učestvuje u projektu “Turski tok”.

– Ne možemo da izbegnemo osećaj da postoji neka veza – naglasio je Lavrov i pozvao Evropsku uniju da podrži realizaciju Turskog toka koji bi omogućio jačanje energetske bezbednosti Evrope.

(Telegraf)

 

2 Comments on "OTKRIVENA POZADINA SUKOBA U MAKEDONIJI: Makedonija žrtva sukoba Rusije i Zapada oko Turskog toka?"

  1. Risto Angelov | 16. May 2015. at 20:48 |

    DOSEGA NAJREALNA SLIKA OD SRPSKI MEDIUM.

  2. Braco Makedonci ! Nisu bitni SRPSKI ( poltronsko ,rezimski – prozapadni mediji ) !Danas u eri interneta sve se zna ! Samo nece da znaju oni koji su prodali svoju dusu za mizene novce !!! Braco Makedonci ! Nedajtese a ovog puta celo pravoslavlje je uz VAS ! Prvi ste u zadnjih 15 godina zadali tezak udarac Amerikancima ! Nedozvolite da VAM Amerikanci naprave podelu izmedju Vas samih ! Albanci su nebitni u ovoj prici ako VI sacuvate Makedonsko – pravoslavno jedinstvo ! A onda ie celo pravoslavlje duzno da Vam pomogne, sto ce se i desiti ! A vec Vam i pomaze , nego jos obican narod nemoze to da prepozna !Molio bih bracu Makedonce da ne nasednu na price izdajnika ZAEVA (mog imenjaka ) !

Comments are closed.