ONO ŠTO JE NAJBITNIJE U ŽIVOTU: Ovako je HESE govorio o ljubavi

par

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Herman Hese je dobio nobelovu nagradu za književnost, a u mnogim njegovim delima se možete pronaći i danas. Takav je i ovaj odeljak o ljubavi.

Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla.

Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voleti sve, da je sposobnost da osećamo ono što daje vrednost i lepotu našem postojanju.

Gde god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija.

Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni.

Lepota nije ništa. Video sam lepe muškarce i lepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj lepoti.

Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako oseća. Bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.

PLATIO PARKING, ALI KAD SE VRATIO UGLEDAO JE ZAKAČENU KAZNU! Saša se zaprepastio kada su mu u Parking servisu dali objašnjenje (INFO)

Ali sreća je uvek bila tamo gde je neko znao voleti i živeo za svoja osećanja, ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Lepota ne pruža radost onome ko je poseduje, već onome ko ume da je voli i da joj se divi.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:Atma.hr)