Oni su pokazali celom svetu da su šampioni: Učenici iz Srbije doneli 18 medalja

takmicari

Foto: RAS Goran Srdanov

Učenici iz cele Srbije osvojili su 18 medalja ovog leta na pet naučnih svetskih olimpijada u oblasti matematike, fizike, informatike, astronomije i hemije!

– Dokazali smo da smo na samom vrhu kada je nauka u pitanju – rekao je juče Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu na konferenciji za medije.

Aleksa Konstantinov iz Kikinde pohađa četvrti razred Matematičke gimnazije u Beogradu i osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi iz matematike u Tajlandu.

[adsenseyu5]

– Takmičenje je trajalo dva dana, tri zadatka je trebalo da uradimo za četiri i po sata. Tajland ću pamtiti do kraja života – rekao je Aleksa.

On je matematiku zavoleo već u prvom razredu i, kako kaže, priprema za Olimpijadu je trajala od početka školovanja.

*Majka mi je najveća podrška: Aleksa Konstantinov osvojio je zlato u Tajlandu

– Ljudi su brzo pročuli za moj uspeh. Svi su srećni, a majka mi je najveća podrška. Ključna stvar uspeha je potiskivanje treme i sigurnost u sebe. Matematika je moja ljubav ali i obaveza i u budućnosti bih voleo da nastavim školovanje na nekom od prestižnih svetskih univerziteta kako bih nastavio da stičem najkvalitetnije znanje i jednog dana pomogao našoj zemlji – kaže Aleksa.

Njegov drugar Aleksa Milosavljević iz Svilajnca osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi u Azerbejdžanu iz hemije.

*Voli da čita univerzitetske udžbenike: Aleksa Milosavljević

– Volim i matematiku i fiziku, ali hemija je kao umetnost. Pravljenje i sklapanje atoma izgleda čarobno, kako je sve to priroda uredila, a mi to menjamo i uređujemo na način na koji to nama odgovara. Moja majka je specijalistkinja kliničke biohemije pa je i to uticalo na mene, a voleo sam i Harija Potera, napitke pa mi je to bilo zanimljivo od samog početka – priča Aleksa Milosavljević.

Podrška projektu „Energija znanja“ – Olimpijade su održane u Indoneziji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Indiji i Tajlandu, a naši učenici su otputovali zahvaljujući velikodušnoj pomoći Naftne industrije Srbije, koja godinama prati rad mladih takmičara i podržava ih u ostvarenju njihovih ciljeva kroz projekat „Energija znanja“

[adsenseyu1]

Kako kaže, prilikom takmičenja uvek ima pozitivnu tremu, ali ističe važnost novih saznanja i učestvovanja. Osećaj sa Olimpijade ne može da opiše rečima, ali tvrdi da je mnogo srećan zbog uspeha. Kaže da je hemijom ozbiljno počeo da se bavi u sedmom razredu, a od samog početka je znao „koliko vredi“.

– Volim da čitam univerzitetske udžbenike jer mi se na taj način predstavljaju nove stvari, uživam radeći hemiju i ne bih mogao da zamislim život bez nje. Još na prvom takmičenju sam samouvereno rekao profesorki kada je moje ime na spisku rezultata počela da traži na dnu: „Zašto gledaš odozdo kada znaš da ću da budem prvi?“ – objašnjava Milosavljević.

*Nastavlja studije na Matematičkom fakultetu: Nikola Jovanović

Među pobednicima našao se i Nikola Jovanović, maturant Matematičke gimnazije. On je osvojio bronzu na Olimpijadi u Kazahstanu.

– Veoma sam bio srećan kada sam izašao sa zastavom naše zemlje, pored još 150 zastava. Osećaj je neopisiv kada ste baš vi jedan od sedam miliona koji ponosno stoji u centru zbivanja. Informatikom se bavim od prvog razreda srednje škole, tada sam shvatio da mi programiranje leži. Nastavljam studije za tri dana na Matematičkom fakultetu na smeru informatika i na Računarskom fakultetu. Mnogima nije jasno zašto ja to volim, ali to sam ja – objasnio je Nikola.

(Blic)