Ojačajte imunitet i kosti: 10 namirnica koje vrve od magnezijuma!

planina

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Magnezijum je mineral koji je neophodan za održavanje dobrog zdravlja ljudskog organizma.

Važan je za mnoge procese u organizmu, za rad živčanog sistema i mišića, regulisanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Osobe koje imaju manjak magnezijuma imaju problema sa spavanjem  i grčevima u mšićima.

Zato bi trebalo da konzumirate što više namirnica koje su bogate ovim mineralom.

Brokoli

Samo 100 grama kuvanog brokolija ima 27 miligrama magnezijuma. Najviše hranjivih materija unećete u organizam ako ga jedete sirovo ili kuvanog na pari.

Semenke suncokreta

U 100 grama semenki suncokreta nalazi se 325 miligrama magnezijuma. Semenke suncokreta su odličan izvor kalcijuma i polinezasićenih masti koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi.

Semenke suncokreta možete konzumirati kao grickalice, ali tražite one bez soli. Pokušajte da nabavite sirove pa ih samo prepržite i njima dodatno začinite salatu.

‘LAKE, UDOBNE I BESPREKORNO SJAJNE’: Malo ko zna anegdotu o tome kako su nastale cipele patrijarha Pavla, u kojima je uvek pešačio!

 Semenke sezama

U 100 grama prženih semenki sezama nalazi se 351 miligrama magnezijuma. Osim toga, dobar su izvor gvožđa i vitamina B6.

Semenke bundeve

U 100 grama semenki bundeve nalazi se 550 miligrama magnezijuma. Sadrže vlakna, proteine i mononezasićene masnoće koji su dobri za srce.

Zbog vlakana i proteina odlične su za osobe koje žele da smršaju.

  • Pržite ih u tiganju dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne počnu pucati ( otprilike 4 minuta)
  • Premestite ih na papir za pečenje.

Semenke lana

U 100 grama celovitih sjmenki lana nalazi se 392 miligrama magnezijuma.

Možete ih ubaciti u  jogurt i tako dobiti doručak koji je zdrav za srce.

Osim toga, samo kašika semenki lana sadrži više od polovine dnevno preporučenog unosa omega 3 masnih kiselina, a sadrže i vlakna i antioksidanse.

POBEDITE DIJABETES Dr Majkl Mozli godinama leči obolele od dijabetesa tipa 2: Ovakav doručak drži bolest pod kontrolom! (INFO)

Osim u jogurt, možete ih staviti i u smuti. Bitno je da ih pre toga sameljete jer će inače samo ‘proći’ kroz organizam, a da ih ne probavite te neće biti nikakve koristi od njih.

Bademi

U 100 grama badema nalazi se 150 miligrama magnezijuma.

Bogati su i vitaminom E, antioksidansom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Puni su proteina koji ljude daju osećaj sitosti i pomažu kod mršavljenja, te omega 3 masnim kiselinama dobrima za srce.

Jedite ih same za užinu ili ih dodajte u salatu.

Indijski oraščić

U 30 grama indijskih oraščića nalazi se 89 miligrama magnezijuma. Jedno serviranje indijskih oraščića pruža gotovo 10 posto preporučenog dnevnog unosa gvožđa. Osim toga, dobar su izvor folne kiseline i vitamina K.

 Banane

Jedna banana sadrži 22 miligrama magnezijuma.Banane koje su još malo zelene jedan su od najboljih izvora otpornog skroba, zdravog ugljenohidrata koji vas čini sitima i ubrzava metabolizam. U bananama ima i kalijuma, elektrolita koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Od njih možete napraviti smuti, dodati ju ovsenu kašu, staviti na tost namazan maslacem i još mnogo toga. Ukusne su i u salati.

Grašak

Grašak je i dobar izvor belančevina, kalijuma i vitamina A, a u 100 grama ovog povrća nalazi se 33 miligrama magnezijuma.

Dodajte ga salati, pripremite kao supu ili dodajte testenini.

Tofu

U 100 grama tofua nalazi se 30 miligrama magnezijuma. Neutralan je i poprimiće ukus bilo koje hrane u kojoj ga kuvate, tako da se s s njim mogu praviti slana jela, a  i poslastice. Postoji beli, dimljeni, dimljeni s dodacima i grill tofu.

       

(Dnevne.rs/Izvor: 24sata.hr)