OBAVEŠTENJE! Svi građani koji planiraju odmor u inostranstvu ovo moraju znati (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Svi koji se odluče da ove godine odmor provedu van granica Srbije moraju računati na to da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od kovida 19.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže za Tanjug da kovid 19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

– Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od kovida 19 je pokrivena osiguranjem.

Više od 500.000 gastarbajtera prijavilo se za pomoć Srbije od 100 evra!

Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od kovid 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi – pojašnjava Ćirić.

Napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika a gde je potrebna lekarska pomoć.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra.

Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara.

KADA APARAT POKAŽE 90/60, ODMAH URADITE OVO: Ako imate nizak krvni pritisak, MORATE DA ZNATE OVE STVARI!

I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče se u privatnim zdravstvenim ustanovama

Srbija je propisala da se kovid-19 mora da leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi – pojašnjava Ćirić.

   

Dnevne.rs, Tanjug