OBAVEŠTENJE O REGISTARSKIM TABLICAMA: Evo kako će policija pratiti svaki trag

registracija

Foto: Telegraf

U Kaliforniji se razvijaju digitalne registracijske tablice koje će omogućiti policiji da prati svaki pokret vozača.

Te tablice omogućavaju trenutnu obnovu registracije vozila i prikazuju prilagođene poruke. Podaci o GPS lokaciji se takođe mogu podeliti s policijom što bi njima pomoglo u praćenju vozila.

UPOZORENJE NASAMARENIH VOZAČA: Lažni presretač na putevima Srbije,ima neku značku, policijske blinkere i sirenu!

Prema proizvođačima digitalnih tablica, to bi se moglo upotrebiti za pronalaženje ukradenog automobila. No, takođe se podigla zabrinutost zbog privatnosti, javlja Daily Mail.


Sakramento, glavni grad Kalifornije, ovog je meseca krenuo s testiranjem pametnih automobilskih tablica, koje je odobrio za upotrebu Kalifornijsko odeljenje za motorna vozila još 2013. godine.

Tamo su već postavili digitalne tablice na 24 službena vozila. Međutim, zabrinutost oko privatnosti zbog GPS sposobnosti digitalnih ploča navodno je već izazvala probleme za grad.

Futurističke registarske pločice, koje je izradio Reviver Auto, omogućavaju da se ploča prilagodi, a vozači mogu odabrati između svetle ili tamne teme, mogu dodati i kratku poruku ispod broja na ploči, no nju mora odobriti Kalifornijsko odeljenje za motorna vozila.

PRIPREMIMO SE, BEOGRADU OPET PRETI BLOKADA: Za petak najavljen protest širom prestonice zbog POSKUPLJENJA GORIVA (INFO)

Direktor Reviver Auta Nevil Boston tvrdi da digitalne tablice nude sigurnost kako bi se sprečile bilo kakve moguće hakerske pretnje. Dodaje da ove tablice nude isti stepen zaštite kao i internet bankarstvo zahvaljujući enkripcijskim protokolima s tri ključa.

Kalifornijski vozači koji žele imati digitalne tablice morati će za njih platiti 699 dolara, plus troškove ugradnje. Uz to, digitalne tablice dolaze s pretplatom od oko 8 dolara mesečno.

(Dnevne.rs/Srbijadanas.com/Izvor: radiosarajevo.ba)