NOVI VIRUS PRETI ČOVEČANSTVU: Prenosi se sa čoveka na čoveka, tri od pet ljudi umru!

zaštita

Foto: Rojters

Naučnici su upozorili na virus sličan eboli koji se pojavio u Boliviji i koji se prenosi sa čoveka na čoveka te ubija tri od pet zaraženih osoba.

Virus Čapare se prvobitno pojavio 2004. godine u bolivijskoj provinciji po kojoj je dobio ime. Novo istraživanje je pokazalo kako se širio od nultog pacijenta i koliko je zapravo smrtonosan.

Nakon epidemije 2019. godine u Boliviji, naučnici su utvrdili da potiče iz drugačije porodice u odnosu na ebolu, da izaziva hemoragijsku groznicu koja može dovesti do zatajenja organa i krvarenja.

PROČITAJTE JOŠ: DR STEVANOVIĆ UPOZORAVA: Nemojte pokušavati da KORONU lečite sami kod kuće

Nulti pacijent je bio 65-godišnji farmer koji je potom zarazio 25-godišnju doktorku.

Noć pre nego je preminuo, ona je uzela uzorak njegove pljuvačke. Razbolela se i umrla devet dana kasnije. Četrdesetosmogodišnji medicinar koji je pokušao reanimirati lekarku se takođe zarazio, a simptomi su se javili 14 dana kasnije. Svi slučajevi zaraze su rezultat kontakta s telesnim izlučevinama zaražene osobe.

PRIOČITAJTE JOŠ: “VOŽD KARAĐORĐE” SPAJA ISTOK SRBIJE SA ŠUMADIJOM: Nove investicije i bolja budućnost – evo kako će izgledati auto-put

Nulti pacijent, doktorka i gastroenterolog su preminuli od virusa, dok su medicinar i još jedna zaražena osoba preživeli.

Vrsta pacova koja prenosi ovaj virus živi u Boliviji i nekoliko okolnih zemalja.

 

(Dnevne.rs/SrbijaDanas/Klix.ba)