Nova otkrića naučnika: Evo zašto će korona virus na zimu biti JOŠ OPASNIJI

zemlja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Naučnici iz Evrope i Kine otkrili su da temperatura i vlažnost vazduha imaju veliki uticaj na ozbiljnost simptoma kovida-19.

Upoređujući ishode više od 40.000 zaraženih tokom pandemije, stručnjaci su utvrdili da je virus opasniji u hladnijim mesecima, nego u toplijim, kao i da topao vazduh u prostorijama može da doprinese širenju.

Mnogi virusi su sezonski, pa se češće javljaju u hladnijim mesecima, ali se još uvek ne može definitivno tvrditi da je tako i sa virusom SARS-CoV-2, odnosno novim korona virusom. Neke prethodne studije su pokazale da se transmisija virusa smanjuje kako rastu temperatura i vlažnost, ali rezultati ipak nisu sasvim sigurni.

Na osnovu podataka prikupljenih od 37.000 Britanaca, ispostavilo se da se i ozbiljnost simptoma smanjuje od marta do maja, kako temperature rastu, tako da je to još jedan podatak koji ukazuje na sezonalnost virusa.

Stručnjaci podvlače da korona virus svakako može da se širi i u zemljama gde je toplo i gde je velika vlažnost vazduha, u Istočnoj Aziji recimo, ali ističu da su ozbiljnost simptoma i smrtnost znatno niži nego u Evropi ili na drugim mestima gde je hladnije.

Oni smatraju i da grejanje u prostorijama tokom zimskih meseci doprinosi širenju virusa, tako što isušuje zaštitnu barijeru u nosu, tako da virus lakše ulazi.

 

(Dnevne.rs/mondo.rs)