NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA PRILIKOM OBDUKCIJE UMRLIH OD KORONE: “Ovo nas je najviše iznenadilo” (INFO)

naucnik

Foto: Reuters

Troje su zaista bili zaraženi korona virusom, ali nisu svi umrli zbog toga. Direktor instituta, patolog Tomas Kirhner, objasnio je šta su otkrili prilikom obudukcije i zašto je neophodno pažljivo proučiti svaki pojedinačni slučaj

Novi korona virus naročito oštećuje pluća, a tipične promene stručnjaci nazivaju ”difuznim oštećenjima alveola”.

– Dolazi do zapaljenja zidova plućnih alveola, koje se ispunjavaju belančevinastom supstancom koja deluje kao da ih iznutra oblepljuje tapetama – objašnjava Kirhner.

Preko plućnih alveola kiseonik dospeva u krv, ali to nije moguće ako su ispunjene lepljivom supstancom. Posledica je zapaljenje pluća, koje izaziva oštećenje organa, ali moguće su i druge promene.

ISTORIJA NESLAGANJA 2 VRHUNSKA STRUČNJAKA: Sve je počelo zbog vakcine protiv boginja (INFO)

– Jedan od pacijenata koje smo pregledali preminuo je od plućne embolije, izazvane kovidom-19. Videli smo da infekcija ubrzava zgrušavanje krvi, što uzrokuje začepljenje krvnih sudova, pa manje krvi dospeva u pluća, a samim tim i manje kiseonika u krv – objašnjava stručnjak.

Zapaljenje je zahvatilo ne samo plućno tkivo, već i unutrašnjost različitih krvnih sudova, što ”uzrokuje dalji poremećaj krvotoka I oštećenja pogođenih organa”.

Virus primarno napada pluća, ali patolozi su ustanovili da kod obolelih od kovida-19 može značajno da se pojača proces zgrušavanja krvi, izazivajući oštećenja drugih organa.

– Krvni ugrušci, ili trombovi, mogu da izazovu teška oštećenja drugih organa – kaže Kirhner.

Jedna od posledica je endotelialitis, zapaljenje unutrašnjeg omotača krvnih sudova, ističe stručnjak.

– I tu se stvaraju ugrušci, uzrokujući poremećaj cirkulacije i oštećenja organa, ne samo u plućima, već i na srcu i bubrezima – kaže Kirhner.

Na pitanje da li je patologe nešto posebno iznenadilo tokom obdukcije umrlih, stručnjak je odgovorio da je to slučaj pacijentkinje koja je bila pozitivna na kovid-19 i umrla od plućne embolije.

JAVNI SKUPOVI DOZVOLJENI: Ovo su DVA uslova pod kojim je moguće organizovati okupljanje (INFO)

– Klinička obdukcija je, međutim, pokazala da embolija nije bila neposredno povezana s kovidom-19, za razliku od pacijenta kod koga je plućna embolija nedvosmisleno bila uzrokovana infekcijom kovidom-19. To pokazuje koliko je važno posmatrati svaki slučaj zasebno i detaljno analizirati od čega je pacijent zaista umro. Ne umre svako ko ima koronu od korone – ističe Kirhner.

Pitanje da li pacijenti umiru “od” korona virusa, ili “sa” njim česta je tema rasprava, pa se samim tim nameće pitanje uticaja oboljenja koja je pacijent već imao. Na osnovu obdukcije troje pacijenata, Kirhner i njegov tim zaključili su da je dvoje zaista umrlo “od” korone, usled teškog oštećenja pluća i posledica stvaranja ugrušaka.

– Kod njih bolest nije samo opteretila imunološki sistem, već je bila i istinski uzrok smrti – objašnjava KirhneriI dodaje da je reč o osobama starim 81 i 91 godinu, koje su, osim toga, imale arteriosklerozu, ali ona nije bila uzrok smrti.

– Ovo verovatno važi u većini slučajeva koje sada vidimo u bolnicama. Pacijenti, koji su bili na intenzivnoj nezi i tamo preminuli, uglavnom imaju promene na organima urzokovane kovidom-19 – kaže Kirhner.

TUGA Mama ne prestaje da vas voli, čak i kada umre: Zauvek ostaje vaš anđeo čuvar!

Patolog Klaus Plišel iz Hamburga uradio je obdukciju oko 100 umrlih od korona virusa, a rezultati pokazuju da su svi već imali druge bolesti i da bi sledeće godine ionako umrli od njih. Međutim, Kirhner ističe da ove rezultate treba posmatrati na drugi način, jer je Plišel na zahtev zdravstvene uprave uradio obdukciju svih pacijenata za koje je utvrđeno da su bolovali od kovida-19, dakle, i onih koji su umrli kod kuće ili u domovima, a ne samo u bolnicama.

– Ovo bi moglo da objasni zašto su tamo samo kod veoma malog udela pacijenata nađena teška oštećenja organa izazvana kovidom-19 koja su na kraju prouzrokovala smrt – kaže Kirhner, zaključujući:

– Da su pregledani samo teško bolesni pacijenti na intenzivnoj nezi, slika bi izgledala potpuno drugačije. Onda bi kod mnogih bila nađena teška oštećenja organa izazvana kovidom-19.

 

(Dnevne.rs, Blic)