NEŠTO SE SPREMA: Šiptari traže deo Crne Gore, Milo u sukobu sa Tačijem! (INFO)

predsednik

Foto: Tanjug

Demokratska partija Kosova spremna da ponovo otvori pitanje granice sa Crnom Gorom. MUP nema nikakvih saznanja o preispitivanju međe sa Kosovom.

Pitanje razgraničenja Kosova i Crne Gore po svoj prilici imaće i „drugo poluvreme“, jer pritisci opozicije na vlasti u Prištini sve su glasniji. Tako je u ponedeljak iz Prištine stigla informacija da stranka Hašima Tačija (Demokratska partija Kosova) ne isključuje mogućnost arbitraže!

– Jedna mogućnost je da se sa Crnom Gorom ponovo razgovara o tome, a druga da se to pitanje stavi pred arbitražu, saopštio je DŽavit Haliti, potpredsednik stranke. – Vlada Kosova pokušaće da ubedi građane da sporazumom nije ugrožena granica.

U MUP-u Crne Gore nisu upoznati sa novim dešavanjima sa druge strane Čakora.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u posedu bilo kakve relevantne inicijative u vezi sa preispitivanjem ili arbitražom granice između Crne Gore i Kosova – navodi se u zvaničnom odgovoru ovog Vladinog organa.

[adsenseyu1]

Već nekoliko meseci protivnici razgraničenja koje je sprovedeno ne odustaju od tvrdnji da je tim sporazumom Crna Gora oštetila Kosovo.

Međutim, do promene mišljenja nije došlo ni posle izveštaja nezavisne međunarodne ekspertske komisije, koju je tražila u to vreme predsednica Kosova Atifete Jahjaga, u kojoj nisu otkrivene nepravilnosti u procesu razgraničenja. Opozicija je tada zatrpala Jahjagu peticijom sa 203.000 potpisa kojima se tražilo poništavanje sporazuma.

DŽavit Haliti smatra da bi nalaz komisije o demarkaciji trebalo da se nađe pred članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Kosova pre nego što se o njemu bude glasalo, dok su iz opozicije zapretili da će sabotirati glasanje u parlamentu.

Inače, prilikom potpisivanja sporazuma o demarkaciji u Beču krajem avgusta prošle godine crnogorski predsednik Filip Vujanović je kazao kako je se radi o istorijskom događaju za Crnu Goru. Međutim, ni deo crnogorske opozicije (DF) nije stavio tačku na ovo pitanje i pojas dužine 79 km sa Metohijom, i oko 12.000 hektara pod šumama, pašnjacima i katunima.

[adsenseyu1]

Problem na međi pojavio se nekoliko meseci nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. kada su pripadnici KFOR srušili put na Čakoru, od Murine prema Peći, i na nekoliko mesta postavili piramide što je za snage međunarodne zajednice bila garancija razgraničenja Crne Gore i Kosova. Nervoza je proključala 2009. kada su u okolini Rožaja na putu za Peć, kosmetski Albanci uništili i uklonili obeležja države Crne Gore. Oni su danima protestovali tvrdeći da zemljište na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći, pripada Kosmetu.

Suzavac

– Kao opozicija, organizovaćemo se kako bismo sprečili da sporazum dođe do Skupštine. Ako bude trebalo, bacićemo suzavac kako bismo onemogućili ratifikaciju – kazao je Zarif Beriša iz manjinske partije Nisma.

(Dnevne.rs /Izvor: Novosti)