NEŠTO SE SPREMA Si Đinping naredio BORBENU GOTOVOST: “Spremite se za mogući konfilkt” (INFO)

predsednik

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping naredio je Južnoj komandi, odgovornoj za nadgledanje Južnog kineskog mora i Tajvana, da pojača svoju vojnu spremnost i da se pripremi za mogući konflikt.

Si je tokom posete tom regionu 25 oktobra rekao da je neophodno “koncentrisati pripreme za vojevanje rata”, izvestio je “Saut Čajna morning post”, pozivajući se na transkripciju predsednikovog govora dobijenu od državne Kineske centralne televizije.

– Treba da razmotrimo sve kompleksne situacije i u skladu s njima napravimo planove za vanredne situacije – istakao je Si.

Kineski predsednik podvukao je važnost priprema za rat i borbu, navodi državna kineska novinska agencija Sinhua. Istog dana kad je Si održao svoj govor, kineski ministar odbrane Vei Fenge rekao je da se njegova zemlja neće odreći “nijednog delića” svoje teritorije, te upozorio da će “stalni izazovi” njene suvernosti po pitanju Tajvana rezultirati direktnom vojnom akcijom.

Ovakva retorika nije ništa novo. Si je tako u novembru prošle godine rekao kineskoj vojsci da treba biti spremna da se “bori i pobeđuje”. Ali, ovakve izjave dodatno zatežu ionako napetu situaciju u ovoj žarišnoj geopolitičkoj zoni sveta. SAD i saveznici povremeno manevrišu u Južnom kineskom moru, pozivajući se na pravo plovidbe, što Kina naziva “provokacijama”.

Tako je 30. septembra kineski razarač prošao veoma blizu američkog ratnog broda u spornim vodama, a takvih incidenata će sigurno biti još, prenosi “Kvarc”.

NEDELJU DANA JE U VEŠTAČKOJ KOMI: Ključni dan za Darka Lazića, KBC Zemun odlučuje o planu daljeg lečenja pevača! (INFO)

Kina poslednjih godina jača prisustvo u Južnom kineskom moru, gradeći baze i utvrđujući militarizovana ostrvca i grebene. Kina poteže pravo na skoro čitavo more, pozivajući se na demarkacionu “liniju devet crtica”, prema mapi iz 1947, koja zauzima skoro čitav vodeni prolaz. Međunarodni tribunal je 2016. osporio njene pretenzije, ali Kina se ne obazire na to.

Kina je brzinski modernizovala i proširila svoju mornaricu, koja je prošle godine postala najveća u svetu, a ratnih brodova i podmornica ima više od Sjedinjenih Američkih Država. Iako je američka mornarica i dalje naprednija, admiral Filip Dejvidson, komandant Indo-pacifičke komande, rekao je početkom ove godine da je Kina “sada sposobna za kontrolu Južnog kineskog mora u svim scenarijim osim rata sa SAD”.

(Dnevne.rs /Izvor:  M. Milikšić , Quartz)