NEŠTO SE SPREMA! Server najavio udar na Republiku Srpsku! (INFO)

amerika

Foto: Tanjug /AP

Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za „Avaz“ profesor „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

– Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH – naglasio je Server

PROČITAJTE JOŠ  ZA GASTARBAJTERE KOJI NE PLATE POREZ KAZNA I DO 1.300 EVRA: Građani Srbije koji rade u inostranstvu mogu da budu i krivično gonjeni (INFO)

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU.

– To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava.

MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu – istakao je Server.

Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke.

Parlament BiH bi trebao birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes.

Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtijevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Server

 

Dnevne.rs, NovostiOnline