Naučnici: HAARP-a u Srbiji nema, a priče o njegovom uticaju na promenu klime su potpuna besmislica (INFO)

teorija-zavere
HAARP-a u Srbiji nema, a priče o njegovom uticaju na promenu klime su potpuna besmislica.

Ukratko i krajnje uprošćeno ovo bi bio odgovor naučnika, fizičara na pitanje da li su antene HAARP-a (The High Frequency Active Auroral Research Program) krive za promenu klime u Srbiji.

I po tome se, naravno, potpuno razlikuju od raznih teoretičara zavere koji HAARP antene vide čak i u stubu u beogradskoj opštini Rakovica na koji su okačeni predajnici mobilnih operatora. Stub, doduše, podseća na četinarsko drvo, ali je tako napravljen da ne bi, kako kaže vlasnik placa na kojem se nalazi, ružio okolinu. 

Šta je HAARP
HAARP postrojenje je izgrađeno u Gakoneu na Aljasci radi istraživanja jonosfere – dela atmosfere u kojoj se nalaze slobodni elektroni i joni i prostire se od 60 do 1.000 kilometara visine. Transmiteri zajedno sa vertikalno usmerenim antenama emituju uzani snop radio-signala u frekventnom opsegu od 2,8 do 10 MHz velike predajne snage. Kada emitovani radio-signali dospu do jonosfere, deo energije se apsorbuje i intenzitet zračenja je smanjen, pa je hiljadu puta manji od prirodnog elektromagnetskog zračenja koje dolazi sa Sunca.

– Šta je, tražite HAARP? Nemojte sada da vam dođu Amerikanci – kroz smeh dobacuje stariji čovek u bermudama i majici kratkih rukava koji kaže da je vlasnik pomenutog placa sa antenama. “Ma, kakav, bre, HAARP. To je sve telefonija. Imam i ugovor po kojem mi plaćaju za to što se antene tu nalaze”, priča ovaj stanovnik Rakovice, ali ime krije, baš kao i pomenuti ugovor.

[adsenseyu1]

Postojanje HAARP antena nisu ustanovili ni stručnjaci Republičke agencije za telekomunikacije, kada je pre dve godine od njih traženo da ispitaju navodno postojanje tih instalacija u selu Beljina kod Barajeva.
– Mi tako nešto nismo utvrdili i o tome smo obavestili i Vladu i javnost – kaže direktor Ratela Milan Janković.

Ni direktor RHMZ Vladan Kocić nema saznanja o HAARP-u u Srbiji. Priznaje, doduše, da su se pre par godina, dok su protivgradne stanice još bile u nadležnosti RHMZ, na njima nalazile mnoge divlje antene za koje su oni skloniji teorijama zavere verovali da je u pitanju HAARP.

Spam iz Srbije
Kuriozitet je i to da su kada se pre dve godine u Srbiji podigla velika medijska prašina oko HAARP-a u Barajevu svi novinski tekstovi o tome prevedeni na engleski jezik i poslati na kalifornijski univerzitet Stenford. Elektrotehnički fakultet ovog univerziteta je od tada svu elektronsku poštu iz Srbije koja je stizala automatski prebacivao u “spam”.

– A ustanovljeno je da su to uglavnom bile antene nekakvih divljih radio i televizijskih stanica – kaže Kocić.

A Marko Rančić, master fizike i trenutno student doktorskih studija univerziteta u Konstancu u Nemačkoj, u tekstu na sajtu svetnauke.org. detaljno je objasnio kako se efekti HAARP-a osećaju tek u jonosferi, dakle na više od 85 kilometara iznad Zemlje, te da ni na koji način ne mogu da utiču na zbivanja u troposferi (do 10 kilometar iznad Zemlje), u kojoj se formiraju vremenske prilike.

– Razmislite dobro može li sistem radio-antena, dizajniran da utiče na oblast Zemljine atmosfere 85-600 kilometara uticati na pojave 0-12 kilometara?- navodi Rančić u svom tekstu.

Ipak, uprkos svim tvrdnjama stručnjaka, više od 17.000 ljudi u poslednjih šest dana potpisalo je peticiju “Uklonimo HAARP sa srpske zemlje”.

[adsenseyu1]

(Blic)

10 Comments on "Naučnici: HAARP-a u Srbiji nema, a priče o njegovom uticaju na promenu klime su potpuna besmislica (INFO)"

 1. Opet obmanjujete javnost HAARP je postojao u Beljini ali je izmesten u Zemun na institut za fiziku

 2. Vera Nastasovic | 23. May 2014. at 21:47 |

  Koji su to naučnici? Imaju li ime i prezime ili Blic ne sme da kaže ko je to izjavio?

 3. Zoran Živković | 23. May 2014. at 22:11 |

  JA OVDE NE PROČITAH IME I PREZIME NIJEDNOG NAUČNIKA ??!!!

 4. ipak treba proveriti vrh pilona mosta na adi,nikad se ne zna,djubrad nam radi iza ledja,svasta su mogli da ugrade u vrh pilona,pogotovo taj HAARP ili kako se vec zove,al’se srbi primaju na gluposti k’o na sucesce.

 5. PA KAD GA NEMA ZASTO JE SAKRIVEN TAJ STUB NA SLICI I OD KADA RASTE GRANJE NA BETONU TO JOS NISAM VIDEO NIGDE U SVETU

 6. Očigledno je da vama neimenovanim “naučnicima i fizičarima” Srbija ne veruje. Prvo se predstavite gospodo “naučnici” imenom i prezimenom pa ćete možda dobiti i neki plus od čitaoca. Ovako samo sebe tako anonimne svrstavate u pokorne sluge Novog svetskog poredka.

 7. LAZ ,LAZ, LAZ ,LAZ I CISTA LAZ ! PROPAGANDA AMERICKIH PLACENIKA,HAARP JE KORISTEN 101% A DALI JE U SRBIJI ,BOSNI ILI NA KOSOVU ….ili NEGDE NAVODJAC ,,POMAGAC HARPA,, MANJI SISTEM ZA FINIJE PRECIZNIJE POGADJANJE VELIKIM HARPOM sa aljaske ,nije bitno gde je vec da je koristen ! a ovi lazu ili neznaju !

 8. Koliko budala, majko mila!?!?!?!?!

 9. naucnici su najveca muljatorsko-mafijaska organizacija koja prica onako kako tata naredi

Comments are closed.