NARODNA VEROVANJA NA VELIKI ČETVRTAK: Noć vam može odrediti sudbinu, gresi će vam biti oprošteni, a ovo su svi narodni običaji koje valja ispoštovati! (INFO)

nebo

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Vernici ovaj dan obeležavaju, u znak sećanja na Isusovu poslednju večeru sa učenicima, pre nego što ga je Juda izdao, poznatiju kao Tajna večera.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, koji odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa.

Veselja nema, već samo okupljanje, a kod nekih pravoslavnih naroda sutra se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim.

Supruga Duleta Savića se oglasila zbog skandalozne izjave snajke Mirke o vaspitanju ćerke (FOTO)

U toku večere, Gospod je otkrio izdajstvo jednog od svojih učenika, a potom je sa svojim učenicima otišao u Getsimanski vrt, gde je svojom ličnom molitvom ukazao da je molitva za vreme nevolja, stradanja i iskušenja najveća snaga za podnošenje svih životnih poteškoća, pa i telesne smrti.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji.

U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća.

Srbi na Kosovu u ranu zoru oboje samo jedno jaje koje se zove “strašnik”. Dok je još sveže od boje, majka ga trlja po obrazima dece.

Posle toga se boje ostala jaja, a “strašnik” se ostavlja na vidno mesto u ložičarki. To prvo jaje se dobro čuva da se ne razbije.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje.

pravoslavlje

Foto: pixabay

Kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim. Kod Rusa danas se umesi uskršnji slatki kolač, pashalni kulič.

Pravoslavne crkve na Veliki četvrtak obavljaju mirovarenje. To se ove godine čini u Moskvi. Miro se kuva tri dana, od ponedeljka do srede, u kazanima u kojima se stavlja osvećena voda, čisto vino i maslinovo ulje, a potom razna ulja, smole, biljke i mirisi.

SPREMITE SE ZA ZEMLJOTRES, STIŽE RETROGRADNI PLUTON! Poslednji put bio je pre 244 godine u Jarcu, a sada ostaje čak do 10. oktobra! Za brojne znake u toku je UZBUNA

Kod nas se koristi tridesetak materija, njihov spisak ne mora da je uvek u potpunosti isti, dok Carigradska patrijaršija koristi uvek oko 60 materija. Tokom trodnevnog varenja neprestano se čita Jevanđelje. Osvećenje se obavlja na Veliki četvrtak.Sveto miro se šalje u eparhije u zemlji i van nje. Samo autokefalne crkve imaju pravo mirovarenja, to je ujedno i simbol njihove samostalnosti.

(Dnevne.rs /Izvor: Alo.rs )