Napustili luksuz u Los Anđelesu, obuli opanke i došli u selo kod Topole: Blizanci Marko i Luka sada su glavni poljoprivrednici u ovom kraju (FOTO)

braca

Foto: Instagram/braca_maksimovic

Nije film, već stvarni život

Blizanci Marko i Luka Maksimović mogu da stanu rame uz rame s uspešnim preduzetnicima jer zajedno sa ocem Časlavom u selu Božurnja, nadomak Topole, uspešno uzgajaju – borovnice.

Pre godinu dana su braća iz grada otišla na selo: Zasadili su borovnice, niko nije verovao da će uspeti, a evo gde su sad (FOTO)

Nije film, već životna priča Marka i Luke Maksimovića, 21-godišnjih blizanaca rođenih u Los Anđelesu.

Marko i Luka su se, iako rođeni u SAD, pre desetak godina vratili u Srbiju, a ističu da je želja njihovog oca bila da odrastaju kao Srbi.

U Beogradu su završili osnovnu školu, gimnaziju, a zatim upisali Poljoprivredni fakultet.

– Kada smo upisali prvi razred loše smo govorili srpski, ali smo se brzo navikli i odlično snašli

View this post on Instagram

#blueberrybush #blueberries #winter

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

U selu Božurnja, pored Topole, odakle im je očeva majka, pre nekoliko godina počeli su da se bave samostalnim poljoprivrednim biznisom.

Na svoju inicijativu, počeli su da razmišljaju šta bi moglo najbolje da odjekne u Šumadiji, poznatoj po šljivama i vinogradima.

View this post on Instagram

#blueberries #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Došli su na ideju da uzgajaju borovnice, kojih u Srbiji nije bilo u velikim količinama. Kažu da je borovnica voće milenijuma i da može da se upotrebljava sušena, sveža, kao i smrznuta.

– Shvatili smo da posao sa borovnicama može mnogo da nam donese – kaže Luka i dodaje da iz godine u godinu prihodi rastu 280 odsto.

View this post on Instagram

Berba #2017 #borovnice #blueberry #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Marko i Luka kažu da su zadovoljni. Posao konstantno napreduje, potražnja raste, a oni smatraju da su borovnice – budućnost.

– Prosečna cena borovnice je od 5 do 6 evra po kilogramu, a po hektaru može da se ima oko 15 tona – kaže Luka, dodajući da godišnji troškovi ne prelaze 15 odsto ukupne bruto zarade.

Ipak, kažu da su najsrećniji što su, uprkos stereotipima da samo na Zapadu može da se uspe, svoje ciljeve ostvarili u Srbiji.

(Dnevne.rs /Izvor: telegraf)