NAKON 20 GODINA Džared Izrael o “SLUČAJU RAČAK”: Srbi su žrtve sramne zavere sa leševima (FOTO)

amerikanac

Džared Izrael / Foto: Youtube

Džared Izrael, za “Novosti”, dvadeset godina posle događaja u Račku. “Hjuman rajts voč” direktno kumovao NATO agresiji na SRJ

– TAKOZVANI masakr u Račku bila je predstava koja je poslužila da se donese odluka o bombardovanju Srbije sa krajnjim ciljem da Kosovo dobije nezavisnost – ovako danas, dvadeset godina posle sramne inscenacije, za “Novosti” govori Džared Izrael, američki intelektualac iz Bostona.

Pored verifikatora Vilijama Vokera, ogromnu ulogu da se opravda sramno bombardovanje suverene zemlje, smatra Izrael, odigrao je “Hjuman rajts voč”, propagandna mašinerija koja se predstavlja kao najveća svetska humanitarna organizacija. Njihov izveštaj od 29. januara 1999. bio je pokriće za odluku o opravdanosti kriminalnog napada koji je usledio 24. marta te godine.

Izrael je bio u timu odbrane Slobodana Miloševića u Hagu. Iznerviran neprekidnom propagandom, tamo je i nasrnuo na Ričarda Dikera, jednog od šefova “Hjuman rajts voča”, koji je u holu suda vodio permanentnu konferenciju za novinare promovišući svoje neistine. A baš u tim trenucima, februara 2002, u sudnici je srpski predsednik jednog po jednog svedoka uterivao u laž demontirajući američke “humanitarce”.

Akcija srpske policije u Račku počela je u noći između 14. i 15. januara. Srpska policija je pozvala posmatrače OEBS da budu svedoci antiterorističke akcije i njihova tri vozila bila su prisutna praktično od podneva. Sukob sa teroristima je završen 15. januara oko 15 sati, kada su se preživeli banditi povukli. Srpska policija i sudije napustili su selo pošto je pao mrak i počela “paljba” terorista sa okolnih brda.

srbomrzac

Vilijam Voker je u Račak doneo pripremljen plan protiv Srba / Foto EPA

U Račak su tada ušli verifikatori. Celu akciju policije snimila je kamera AP koja je išla sa srpskom policijom. Presvučeni leševi albanskih civila pojavili su se dan nakon što je u selo stigao Vilijam Voker. – Cela priča podseća na Srebrenicu, to je bio već oproban, propagandni scenario – objašnjava Izrael.

– Dikera, koji je i van haške sudnice pokušavao da laži proda novinarima, iz besa sam odgurnuo, a njegovu organizaciju sam nazvao kako i zaslužuje.

Američki pisac navodi niz dokaza da se u Račku nije dogodio nikakav masakr nad civilima. Navodi i da je sa verifikatorima u selo ušao i novinar “Monda” Kristof Šatelo. Kontaktirao je sa seljanima i verifikatorima odmah pošto je paljba prekinuta.

Kako je svedočio kasnije, svi su bili saglasni da se sem bitke nije dogodilo ništa drugo. Laži su stigle sa Vokerom dan kasnije, kada su se “pojavili” i leševi smrznutih ljudi, očigledno iste noći doneti negde iz šume gde su ranije poginuli.

Ispovest doktora koji je operisao malog Andriju: “DETE JE JEDNOSTAVNO POČELO DA SE GASI” (INFO)

SPOMENIK SRAMOTE

– VOKER je na Kosmetu dobio orden Narodnog heroja od Hašima Tačija 2009. godine. Zatim je u Dečanima od Škeljzena Haradinaja, Ramuševog brata, dobio Zlatnu medalju za usluge čovečanstvu. Pre dve godine u Račku mu je podignut monumentalni spomenik (na fotografiji) na čijem je otvaranju i sam bio.

Nije problem u zločincu koji bestidno prima počasti, već u narodu koji slavi ovakvu ličnost i u onima koji priznaju državu koju je napravio Voker – kaže Džared Izreal.

DžEFRI NAJS BRANI LjUŠTAKUA

BIVŠI komandanti takozvane OVK, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa, otputovali su u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zlocine.

– Ljuštaku će u Hagu biti saslušan 16. januara, dok će se pred tužiocima suda Mustafa pojaviti danas – rekao je njihov advokat Arian Koci. Nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs braniće Ljuštakua pred Specijalnim sudom.U Hag je u četvrtak otputovalo sedmoro bivših pripadnika OVK, a, kako mediji navode, to je tek početak spiska na kojem je još pedesetak imena.

Prištinska “Gazeta blic” objavila je da je poziv Specijalnog suda za ratne zločine OVK upućen i aktuelnom predsedniku kosovske skupštine i lideru DPK Kadriju Veseljiju.

(Dnevne.rs /Izvor: D. Z., Dragan VUJIČIĆ, Novosti)