NAJNOVIJI HRVATSKI ULTIMATUM SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da ispunite i ova dva uslova (VIDEO)

MINISTAR

Printskin: Youtube/HRT 4

Želimo da ove tačke uđu u pregovaračka merila i da budu sprovedene, inače pregovori neće moći biti zaključeni – rekao je Kovač

Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cele bivše Jugoslavije iosigura prava hrvatskoj manjini, kako bi mogla da zaključi pristupne pregovore s Evropskom unijom, rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

– Kao što je Beograd pod pritiskom EU morao da uredi odnose s Prištinom, isto tako mora da promeni zakon o nadležnosti za ratne zločine na celom području bivše Jugoslavije i da prava koja su uređena državnim ugovorima, zagarantuje hrvatskoj manjini – rekao je Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u, a prenosi “jutarnji.hr“.

[adsenseyu1]

– Želimo da ove tačke uđu u pregovaračka merila i da budu sprovedene, inače pregovori neće moći biti zaključeni – rekao je Kovač.

Kovač je podsetio kako je Srbija zbog pritiska, posebno Nemačke i Velike Britanije, da uspostavi dijalog s Kosovom morala da čeka na početak pregovora s EU dve godine. Zbog toga se niko u Srbiji “nije požalio”, rekao je Kovač aludirajući na sadašnje pritužbe Srbije da Hrvatska zbog bilateralnih pitanja koči njeno pristupanje EU.

Zagreb zahteva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cele bivše Jugoslavije pa tako i Hrvatske.

[adsenseyu1]

“Želimo sa Srbijom partnerstvo kako je to slučaj između Nemačke i Francuske, a partnerstvo isključuje da se Srbija postavlja kao sudija za celu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj zakon promeni”, rekao je Kovač.

Kad je reč o migrantskoj krizi, Kovač je rekao kako je savladana saradnjom Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije i da na to te zemlje mogu biti ponosne.

Kovač je kritikovao ponašanje EU prema Makedoniji, jer je makedonski pristup Uniji blokiran zbog spora oko imena s Grčkom, pa smatra da bi se o tome trebalo razgovarati s “prijateljima u Atini” i naći rešenje.

Kovač je kazao kako će Hrvatska učestvovati u planu EU-a o raspodeli izbeglica i da će primiti najviše 1600 izbeglica, čime će nova vlada desnog centra poštovati raniju odluku leve vlade. On je, međutim, upozorio kako je pitanje žele li migranti uopšte ostati u Hrvatskoj, jer zapravo uglavnom žele da odu u Nemačku, Švedsku, Holandiju i Austriju.

U vezi graničnog spora sa Slovenijom nakon istupanja Hrvatske iz arbitražnog procesa, Kovač kaže kako Hrvatska želi problem rešiti bilateralno i na bazi međunarodnog prava, kao i da bi možda u tome mogla da prihvati i posredovanje.

Kovač je kazao i da Hrvatska neće žuriti s uvođenjem eura.

“Treba prvo da ojačamo našu konkurentnost”, rekao je aludirajući na probleme evropskih država sa slabom privrednom strukturom poput Grčke.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)