NA VREME SAZNAJTE: Kako da putujete VOZOM DO MOSKVE i šta sve usput nikako NE SMETE DA PROPUSTITE! (VIDEO)

mapa

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Putovanje u glavni grad Ruske Federacije predviđeno je za turiste koji zaista vole da uživaju u truckanju preko železničkih pragova

Ruske železnice uvele su voznu liniju Beograd – Moskva, koja će glavni grad Srbije direktno povezati još i sa Budimpeštom, Bratislavom, Varšavom i Minskom.

Putovanje u glavni grad Ruske Federacije predviđeno je za turiste koji zaista vole da uživaju u truckanju preko železničkih pragova dok uživaju u predelima koje gledaju kroz prozor.

Tako će put od Beograda do Moskve trajati skoro dva dana (42 sata), a osim severne Srbije imaćete priliku da prođete još i kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belorusiju i na kraju Rusiju.

Cene karata i satnice dolaska u najbitnije gradove na ovom putovanju možete pogledati OVDE.

Ova nova linija savršena je prilika da se upoznate sa nekim od najstarijih i najlepših gradova Evrope.

[adsenseyu1]

Prva bitna stanica je Budimpešta, prestonica Mađarske i jedan od najstarijih gradova Evrope koji su Rimljani osnovali još 89. godine (prvobitni naziv Akvinkum).

Foto: Wikimedia/The Photographer

Lista stvari koje morati videti u Budimpešti nije kratka: Budimski dvorac, Budimska opera, parlament, crkva Svetog Matijasa, Ribarev bedem, Trg heroja, mostove, prelepo dunavsko šetalište…

[adsenseyu1]

Kada već navraćate u glavni grad Mađarske obavezno probajte i pravi gulaš u nekom od restorana, a ne treba posebno da vam napominjemo da su tržni centri u Budimpešti prava poslastica za srpske turiste.

Naredna stanica Bratislava možda nema kulturnih i istorijskih znamenja za obilzak kao Budimpešta, ali zato ima drugih stvari u kojima i te kako možete uživati.

Dvorac na vrhu brda iznad grada, NLO most, šetanje pored Dunava i neobične skulpture u centru najzanimljivije su stvari za obilazak. Međutim, glavni grad Slovačke može da vam ponudi neverovatno ukusnu i jeftinu hranu po restoranima.

Slovački jezik veoma je sličan srpskom i oduševiće vas kada shvatite da vam za sve stavke iz menija ne treba prevod na engleski ili neki drugi Srbima “bliski” jezik. U restoranu u Bratislavi obavezno probajte piroške od krompira sa sirom i slaninom, kao i supe i čorbe u čemu su Slovaci majstori. Ne zaboravite i na štrudle sa makom i orasima, koji su im takođe specijalitet.

U narednoj destinaciji Varšavi, kroz koju prolazi voz na relaciji Beograd – Moskva, obavezno trebate da obiđete Stari grad, Kraljevski put, Lazjenki park, palatu Vilanov…

Oni koji poznaju i vole istoriju mogu se pokloniti kod ostataka Jevrejskog geta iz Drugog svetskog rata.

Šetnja pored Visle, jedne od najlepših evropskih reka, nešto je što takođe ne smete propustitiprilikom boravka u ovom poljskom gradu.

Posle Varšave stićići ćete u Minsk, takođe jedan od najstarijih gradova Evrope. U ovom beloruskom gradu lutajte od trga do trga, posetite neki od mnogobrojnih muzeja i galerija…

Obavezno obiđite i Minski zamak i Bjelovešku šumu, glavne atrakcije ovog područja.

Ako budete imali vremena, zavirite i u Nacionalni park Pripjatski koji krije neke od najlepših biljnih i životinjskih vrsta.

I na kraju Moskva, glavni grad Rusije, svojevremeno nazvana trećim Rimom.

Crveni trg, Puškinov muzej, Lenjinov mauzolej, Boljšoj teatar, Tretjakovskaja galerija, Kremlj… Išlo bi u nedogled kada bismo vam pojedinačno nabrajali zašto je svaka od ovih atrakcija Moskve važna i neophodna da je posetite.

Foto: Flickr/Ana Paula Hirama, Profimedia/Fancy

Iako ćete u Moskvi pronaći gomilu restorana koji služe zapadnjačku hranu, obavezno probajte neko od ruskih nacionalnih jela, bilo boršč, šči ili nešto treće.

Moskva spada među najznačajanije svetske metropole i skladu sa tim noćni život je na najvišem nivou. Međutim, imajte u vidu i da vam za svaku zabavu u Moskvi treba i dosta novca.

(Telegraf.rs)