MUSLIMANI OBNAVLJAJU SRPSKU CRKVU: Naši prijatelji više nisu tu, a ova ruševina je njihova SVETINJA (INFO)

crkvA

Foto: Printscren Al Jazeera

U selu Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini pre rata živeli su Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se svi stanovnici srpske nacionalnosti raselili. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je bilo u sve gorem stanju. Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica.

Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak koriste za obnovu crkve.

– Ovo je crkva koja je počela da se renovira pre četiri godine, bila je u fazi rušenja, da se nije krenulo sa obnovom već bi srušena bila.

Onda se krenulo sa čišćenjem, saniranjem zidova, koji su se bili razišli, popucali skroz – kaže Mesud Keranović.

[adsenseyu1]

Nekada je radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Živim ovde više od 40 godina i moji prijatelji, pre sveg zla što je bilo, rat i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovde, stojimo, pričamo…

A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja – nastavlja Mesud Keranović.

Foto: Printscren Al Jazeera

Ostali meštani iz sela nisu bili oduševljeni idejom, tako da su jedinu pomoć Mesudu pružili sinovi i supruga. Sinovi studiraju građevinu, tako da su, pre svega, ocu davali ideje.

– Na početku je sve bio fizički posao, tako da je bilo teško, a onda smo se susreli s betoniranjem. Bilo je dosta sitnih radova, preciznih poslova – kaže Samir Keranović.

[adsenseyu5]

– Hteli smo da ispadne najbolje što može, iako radimo prvi put. I kada smo došli do završnih radova, sve više se ubrzavamo, jer jedva čekamo da vidimo kako će ispasti – rekao je Mensud Keranović. Osim što donosi ručak, kad treba pomoć, radova se prihvati i Fatima.

Foto: Printscren Al Jazeera

– Pomagala sam i kad su dizali crep, to je zahtevalo malo više radnika, tako da sam i ja izašla u susret. Deca su bila u školi, pa nije imao ko, i ja sam uskočila – priča Fatima Keranović.

– Mesudovu ideju da renovira pravoslavnu crkvu podržale su njegove komšije, Srbi, koji su izbegli iz sela Osredak.Sada žive širom sveta i pomažu koliko mogu, uglavnom novčano – prenosi reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

Predsednik Vučić se oglasio o hapšenju Zorana Marjanovića: Monstrumi koji probiju lobanju ženi zaslužuju najstrašniju kaznu (INFO)

Jedna od njih je i Radmila, koja godinama živi u Beogradu. S porodicom se upustila u ovaj projekat. Prikuplja sredstva od poznanika i komšija koji su, kao i ona, napustili domove.

U stalnom je kontaktu s Mesudom, koji joj šalje fotografije i obavještava je kako napreduju radovi. A Radmila se trudi nekoliko puta godišnje i ode u rodni kraj.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs /Izvor: Al Jazeera, Foto: Printscren Al Jazeera)

[adsenseyu2]

2 Comments on "MUSLIMANI OBNAVLJAJU SRPSKU CRKVU: Naši prijatelji više nisu tu, a ova ruševina je njihova SVETINJA (INFO)"

  1. Никада нисам сумњала да постоје добри људи. Керановићи, нека вас Бог чува, увек!

  2. BRAVO Mensude.Retki se radjaju kao sto ste vi. SVAKA BOGOMOLJA SLUZI JEDNAKO MOLITI SE.NEKA BOG SACUVA TEBE I TVOJU PORODICU

Comments are closed.