MISTERIJA SRPSKE KAPE: Evo kako je ŠAJKAČA dobila ime

seljak

Foto: printskrin

Šajkača je srpska nacionalna (originalno vojna) kapa koju i dalje možete videti u nekim krajevima širom Srbije.

Materijal od je kojeg je napravljena se popularno zove “šajak” i uglavnom se sastoji od vunenog prediva zbog čega se kapa nosi u svim godišnjim dobima jer održava konstantnu temperaturu glave.

Zimi se kapa može spustiti preko ušiju. Šajkača je veoma praktična i može se nositi oko pojasa ili na razne druge načine po izboru. Najčešće je maslinasto-zelene boje, što podseća na vojnu uniformu, ali može se naći i u drugim bojama poput plave ili teget.

[adsenseyu4]

Kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, već po srpskim graničarima u području Šajkaša. Ime šajkača čuva sećanje na srpske borbene rečne jedinice pripadnike službe Austrougarske monarhije sa područja Banata u 18. veku. Ovi vojnici su nazivani šajkašima.

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

Delovali su u vodama Dunava, Tise, Save i Moriša na granici sa Otomanskim carstvom. Nosili su kape koje su oblikom vrlo podsećale ba brodove koji su nazivani šajkama.

Ne postoji podatak o tome kako su Srbi iz Šajkaša nazivali svoje kape, ali su one ubrzo preuzete kao deo vojne uniforme 1870. godine.

[adsenseyu1]

Šajkače su se masovno nosile među srpskim stanovništvom za vreme Prvog srpskog ustanka, a bile su i nazaobilazan deo srpske vojne uniforme od početka 19., pa sve do kraja 20. veka. Ne treba mešati vojnu i narodnu šajkaču.

Foto printskrin
Foto printskrin

Vojna, za razliku od narodne, ima kokardu, koju takođe imaju i paravojne ili četničke šajkače.

Danas šajkaču najčešće možemo videti na glavama starijih muškaraca u ruralnim sredinama.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor EPK)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]