MIROSLAV LAZANSKI: NATO obučava pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga

Miroslav

Foto: Tanjug

Vojni analitičar Miroslav Lazanski gostujući na TV Pink istakao je da pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga odlaze u inostranstvo kako bi u misijama stekli potrebno vojno iskustvo, a sve pod okriljem NATO snaga, sa kojima zajedno i treniraju.

Vojni analitičar i spoljnopolitički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski, govoreći o ostanku Kfora na teritoriji KiM, ističe da su međunarodne snage ušle na KiM pod oznakom UN, a da se to posle pretvorilo u prisustvo NATO snaga.

Kada je reč o napadima na Srbe i izostanak reakcije, ističe da to nije ništa novo i da moramo biti realni.

– Snage Kfora neće rizikovati povređivanje svojih vojnika ukoliko treba da intervenišu u korist Srba na KiM. S jedne strane imamo preteće izjave Albanaca koji kažu da, ako ne bude po njihovoj volji, izazvaće nerede, rat, a s druge strane Kfor se drži pasivno ukoliko nisu napadnuti njihovi pripadnici, i baš ih briga da intervenišu ako to znači rizik po živote njihovih pripadnika. S treće strane imamo našu poziciju koja je vrlo teško sa veoma malim manevarskim prostorom i na političkom, i na vojnom planu – kaže vojni analitičar za „Novo jutro“.

MIROSLAV LAZANSKI: Sve ključa! Evo šta očekuje zapadnu Evropu

Lazanski podseća da je Srbija za kompromis, ali da se postavlja pitanje šta u tom kompromisu nudi druga strana.

– Očigledno da ne nude ništa. Zapad to smatra zakovanim rešenjem. Formiranje ZSO ne treba da smatramo kompromisom, jer je ono dogovoreno Briselskim sporazumom – podvlači Lazanski.

Kako kaže, vojska Kosova već postoji, samo se ne zove tako.

Tači

Foto: Printscreen/Tanjug/AP

– Imaju celu vojnu hijerarhiju, vojnu strukturu, nemaju teško naoružanje, ali mogu da ga dobiju. Imaju obuku od strane NATO, imaju puške koje im je NATO dao, imaju vojne vežbe, a pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga odlaze u misije u inostranstvu, u Avganistan, Irak, o čemu se ne piše. Tamo treniraju zajedno sa NATO snagama – kaže Lazanski.

Govoreći o izjavi Envera Hodžaja da je prisustvo Unmika na KiM nepotrebno, Lazanski ironično kaže da je održiva stabilnost prisutna i da se ogleda u razbijanju glava srpskog stanovništva i napadu zdravstvenih stanica.

– Ovo je kao divlji zapad. Jedinstven je primer da se u 21. veku u Evropi napada jedna zdravstvena ustanova. Napasti zdravstvenu stanicu je kao napad na vozove na divljem zapadu– kaže Lazanski.

Govoreći o izjavi Veslija Klarka da na teritoriji Balkana postoje „sile koje kreiraju stres“, Lazanski kaže da je ovo samo dokaz da je katastrofa kada generali odu u penziju i počnu da se bave politikom.

– Nije ga bilo jedno vreme, a sad ponovo „jaše“. Verovatno planira neke biznise planira na KiM, pa mora da zaradi ulaznicu. Njegova opasnost i njegov značaj ogledaju se samo u sadašnjim njegovim vezama sa Pentagonom – kaže Lazanski, dodajući da se ovakve izjave uklapaju u kliše antiruske histerije na zapadu koja poprima ogromne razmere.

Rusija

Foto: Printscreen/youtube

Govoreći o ruskom sistemu S-500, ističe da je to odličan sistem i verovatno najbolji u svojoj kategoriji.

– Rusija je oduvek imala najbolje protivavionske raketne sisteme i SSSR ima najbolju tradiciju u proizvodnji PVO sistema – kaže vojni analitičar.

Kako kaže, Vladimir Putin odlično radi na „odvajanju“ Turske od NATO, te počinje, smatra, erozija južnog krila NATO.

– Erdogan ima problem sa Amerikom, u odnosima sa Grčkom, sa Izraelom, Sirijom i ona je na više pravaca u vrsti konfliktne situacije. Rusi to koriste da relaksiraju odnos sa Turskom, zbog ekonomije, Bosfora i Dardanela kuda prolaze vojni brodovi. Turska Rusiji nije uvela sankcije, a tu je i ovaj tok. Sve ovo su razlozi da se približe – kaže analitičar.

FBI RASKRINKAO LAŽNOG TITA: Neverovatna priča o PREDSEDNIKU JUGOSLAVIJE izašla na videlo

Kada je reč o migrantima, Lazanski smatra da je novi migrantski talas moguć s nastavkom produbljivanja krize između Izraela i Irana.

Lazanski ističe da bi zemlje šireg Balkana trebalo da ukinu carinske barijere, kako bi trgovina počela da ujedinjuje region. Kada je u pitanju Evropa, on ističe da je logično da se ona ne može baviti Balkanom na dnevnom nivou, te da je EU zabavljena sopstvenom problematikom.

– Vidimo političku krizu u Italiji, odnose između Grčke i Turske, migrantska kriza, višegradska grupa, pitanje sankcija Ruskoj Federaciji, Amerikanci pritiskaju Evropu oko uvoza aluminijuma i čelika, bune se oko Severnog toka 2… – podseća Lazanski

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)