MIROSLAV LAZANSKI: Narod Srpske ima isto pravo kao i Britanci – da odlučuje o svojoj sudbini

analiticar

Foto: printskrin /youtube

“Breksit” je pokazao da je referendum sveta institucija demokratije, a ako je ta institucija prihvaćena u evropskom političkom životu, onda i narod u Republici Srpskoj ima isto pravo da o svojoj sudbini odlučuje na referendumu, ocijenio je u izjavi za Srnu vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski. 
[adsenseyu6] —Ističući da kao što Velika Britanija, čiji je narod sa više od milion glasova prednosti odlučio da napusti EU, nije bila zadovoljna svojim ekonomskim i političkim statusom unutar EU, Lazanski je ukazao da tako ni Republika Srpska nije zadovoljna u okviru BiH.Lazanski je istakao da, slijedeći analogiju koja logički proističe iz referenduma u Velikoj Britaniji, “ne vidi razloga zašto ono što je dozvoljeno Britancima ne bi bilo dozvoljeno i Srbima”.”I građani Republike Srpske imaju puno pravo da se na referendumu odluče da li žele da ostanu u BiH ili ne žele da ostanu.Ako je to bilo moguće da se dozvoli svim narodima bivše SFRЈ da li će ostati u toh državi ili neće, ne vidim zašto ne bi bilo dozvoljeno i ljudima u Republici Srpskoj”, konstatovao je Lazanski.

Napominjući kako će “sada mnogi da skoče i kažu da to nije isto”, Lazanski je poručio da on ne vidi po čemu to nije isto.

“Velika Britanija je glasala, to je suvereno pravo građana Velike Britanije. Rezultat je više nego jasan: više od milion glasova za izlazak”, rekao je Lazanski.

On je istakao da sa velikom dozom vjerovatnoće može da pretpostavi da bi građani Republike Srpske, kada bi bili u situaciji da glasaju na referendumu, svojevrsnom “RSeksitu”, bili u mnogo većem broju za izlazak Srpske iz BiH.

“Ovde ne bi bilo 52 odsto, nego verovatno i 90 odsto”, zaključio je Lazanski.

On je ocijenio da bi Republika Srpska trebalo da uputi čestitku britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj na juče demokratski izraženoj volji naroda Velike Britanije.

“Podsjetiću da je Vinston Čerčil onog jutra kada je saznao da je u Beogradu izvršen vojni puč protiv Trojnog pakta, u obraćanju britanskom parlamentu rekao:

‘Јutros su narodi Јugoslavije pronašli svoju dušu’. Republika Srpska bi sada mogla da uputi čestitku britanskoj kraljici i da kaže: ‘Evo, juče su građani Velike Britanije pronašli svoju dušu'”, rekao je Lazanski.

(Dnevne.rs /Izvor: Srna)

[adsenseyu1]