MILOŠ DANAS IMA 30 GODINA: On je veliko jugoslovensko ČUDO – prvo dete iz EPRUVETE!

epruveta

Foto: Fejsbuk

Tog juna 1987. godine cela Jugoslavija je iščekivala rezultat “čuda medicine”, kako je tada nazvan pokušaj vantelesne oplodnje. Oči javnosti bile su uprte u GAK “Narodni front” u Beogradu gde je Vranjanka Slavica Trajković čekala prvenče začeto “u epruveti”.

U istoriji medicine upisan je 27. jun 1987. godine, kada je svetlost dana ugledao Miloš, koji je doneo radost ne samo roditeljima, već i stručnom timu koji je rukovodio eksperimentom.

Danas svaki treći pokušaj vantelesne oplodnje urodi plodom, ali pre tri decenije to je bilo nezamislivo. Prva “beba iz epruvete” u Jugoslaviji rođena je samo deset godina nakon što je na taj način rođena prva beba u svetu. Bila je to Luiza Džon Braun iz Bristola, koju je majka Lesli rodila u Londonu 25. jula 1978.godine.

Iako su joj doktori predočili da je rođenje “bebe iz epruvete” gotovo nemoguća misija, Slavica Trajković je rešila po svaku cenu da se podvrgne eksperimentu. Nakon što se 14 godina lečila od steriliteta, odlučila je da proba metodu vantelesnog začeća. Trud se isplatio, dobila je Miloša, a nakon toga je prirodnim putem rodila i sina Marka.

– Moja majka je bila hrabra žena. Doktor joj je rekao da od hiljadu pokušaja u svetu uspe jedan, ali ona je imala jaku želju da ostavi potomstvo. Rešila je da ide na sve ili ništa. Svih devet meseci provela je u “Narodnom frontu” pod nadzorom lekara. Godinu dana posle mog rođenja, rodila mi je brata prirodnim putem – priča Miloš za “Politiku”.

POVEĆANA MINIMALNA CENA RADA: Evo koliko iznosi MINIMALAC od danas u Srbiji

Podseća da zasluge za taj revolucionarni poduhvat pripadaju pokojnim dr Željku Živainoviću i dr Milenku Proročiću, koji je vantelesnu oplodnju specijalizirao u Kembridžu. Upravo je on saopštio Slavici tu vest-da je trudna. Da je na taj način došao na svet, Miloš je saznao tek u četvrtom razredu škole. Slučajno je našao članke iz novina koje su čuvali njegovi roditelji.

– Bio sam izbezumljen, pitao sam se – šta je ovo, zašto mi niko ništa nije pričao. Ne mogu da opišem osećanja u tom trenutku. Za mene je to bio šok – seća se Miloš.

Pre dve i po godine, Miloš i njegova supruga Marina dobili su prirodnim putem sina Đorđa. Imajući u vidu kako je on došao na svet, Miloš se pribojavao da li će sve biti u redu.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)