LAZANSKI O ODNOSIMA BEOGRADA I ZAGREBA: “Ni jedan region u svetu nema Srbe i Hrvate”

analitičar

Foto: printscreen/youtube

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, rekao da misli da je nepobitna činjenica to da Srbija i Hrvatska žive kao susedi, da niko ne može da se izmesti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije.

– Ni jedan region u svetu nema Srbe i Hrvate. Mislim da je ono što je nepobitna činjenica to da živimo kao susedi, da nas niko ne može izmestiti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije – rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Prema njegovim rečima sa jedne strane moramo da znamo da je Hrvatska nezavisna samostalna suverena država, a sa druge strane kada se ponaša u podnosu prema Srbiji, da prestane to neko nastupanje sa pozicije superiornosti, zato što su članica NATO i EU.

USLOVI NEDOSTOJNI ČOVEKA U TURSKOJ FABRICI U SMEDEREVU: 300 radnica na jedan WC! AKO RADNIK POGREŠI U ŠIVENJU, BACAJU IM SVU HRANU?!

– Srbija ne dozvoljava da se sa njom razgovara sa pozicije sile, barem kada su komšije u pitanju. Moramo biti vrlo jasni. Hrvatska je suverena i nezavisna zemlja. Odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini tamo je bitno pitanje koje opterećuje. Ovo što se događa oko Jasenovca i inicijativa predsednice Grabar-Kitarović da se pokreće opet pitanje istine u Jasenovcu, koja je odavno ustanovljena – rekao je Lazanski.

Kitarović

Foto: Tanjug/Dimitirje Goli

Kako je rekao, činjenica je da se u Jasenovcu dogodio najmonstruozniji zločin na prostorima Evrope u Drugom svetskom ratu, jer niko nije žive ljude spaljivao kao što su oni to radili.

– To će uvek opterećivati odnose Zagreba i Beograda, i Hrvatska se mora sa tim suočiti. To nije dobro za budućnost. Dok god Hrvatska ima to opterećenje i ne suoči se sa tim jasno uvek će biti ovakvi odnosi – rekao je Lazanski.

Kako kaže, svaka nezavisna zemlja može da ti zabrani ulazak zbog “plavih očiju”. To je njihovo suvereno pravo.

– To im niko ne može osporiti. Država ukoliko želi da bude poštovana kao država mora da se ponaša na odluke druge države u postupku reciprotiteta. I to prema velikim i prema malim državama. Ni jedna zemlja koja ima neku vrstu diplomatske komunikacije sa Srbijom, a da je članica NATO-a nikada nije potencirala to u svom nastupu – rekao je on.

RHMZ IZDAO UPOZORENJE NA VREMENSKE NEPOGODE: Pljuskovi, grad i olujni vetar, evo i do kada

Prema njegovim rečima, kupovina F16 je odličan potez hrvatske Vlade i vojske.

– To je izraelski avion, a oni su među najboljim, ako ne i najbolji piloti na svetu. Avion je sigurno održavan odlično, praktično u apotekarskim uslovima.

FOTO: BETA/TOMISLAV PAVLEK

-Ukoliko dođe u Hrvatsku u stanju kakao je sada biće u rangu sa našim migovima 29 koje mi sad modernizujemo. Ali ako ga Izraelci dodatno modernizuju, onda će biti bolji od miga 29, onda ćemo i mi morati da modernizujemo naše migove – rekao je Lazanski.

(Dnevne.rs/Izvor: Pink)