KURKUMA I CRNI BIBER: Kombinacija začina koja može da vam spasi život, bukvalno!

začin

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Kurkuma je začin koji ima veoma blagotvoran uticaj na organizam. Međutim, telo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije jer se veoma brzo razlaže u crevima i jetri. Zato bi kurkuma trebalo da se konzumira u kombinaciji s biberom.

Naime, crni biber značajno povećava apsorpciju hranljivih materija iz kurkume.Prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s Univerziteta Mičigen, ova mešavina može da deluje preventivno na pojavu raka dojke.Ali to nije sve, evo još nekoliko blagodeti mešavine kurkume i crnog bibera

Pomaže u mršavljenju

Kombinacija kurkume i bibera je veoma efikasna u procesu mršavljenja. Biber sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i povećava broj kalorija koje sagorevate. Neke studije su pokazale da biber može da produži osećaj sitosti i time smanji preteran unos kalorija.

PROČITAJTE JOŠ: RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Ovo su simptomi sa kojima nikako ne smete poslati dete u školu ili vrtić

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u ovim začinima, kurkumin i piperin, imaju efekat ublažavanja bolova i smanjenja upala u organizmu.

Umanjuje simptome depresije

Ova dva začina sadrže supstance koje povećavaju nivo dopamina i serotonina, hormona sreće, u mozgu.

Štiti od raka

Istraživanja su pokazala da piperin koji se nalazi u biberu može da poveća apsorpciju kurkume čak 1000 puta. S obzirom da je kurkuma odličan začin kada je u pitanju prevencija kancera, to je još jedan razloga da konzumirate kombinaciju kurkume i bibera.

PROČITAJTE JOŠ: ‘SMRTONOSNA ZAMKA’: Odmah zovite HITNU POMOĆ čim primetite ove simptome

Biber i kurkumu možete zajedno dodati napicima, salatama i drugim jelima. Takođe, možete i pomešati pola kašičice kurkume i 1/4 kašičice bibera i popiti s malo vode. Ovu kombinaciju uzimajte dva puta dnevno, ujutro i uveče. Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara.

 

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)