KRIZNI ŠTAB UPOZORAVA! Polovina zaraženih je iz Beograda, ali broj zaraženih brzo raste i u OVA 3 GRADA! (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Od 120 novozaraženih, prema poslednjem korona preseku, čak 47 odsto, ili njih 57, iz Beograda je, što potvrđuje da je prestonica glavno žarište korona virusa u Srbiji.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.076 osoba, njih 120 bilo je pozitivno, dok je nažalost jedna osoba preminula.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 19 pacijenata.

Što se ostalih gradova tiče, po 7 novozaraženih imaju Vranje, Niš i Kragujevac, zatim sledi Novi Sad sa 4. Prijepolje, Kruševac i Sremska Mitrovica imaju po 3, Merošina i Trstenik po 2, a ostali po jednog ili nijednog zaraženog.

PROČITAJTE JOŠ  NEŠTO SE SPREMA! Sutra u 11 sati HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! (INFO)

Da je Beogad žarište već nekoliko dana upozoravaju naši epidemiolozi, ali se sada vidi i da je situacija nepovoljna i u Vranju, Nišu i Kragujevcu.

Skok od od prošle nedelje

Broj zaraženih u prestonici raste još od prošle nedelje, a prethodni vikend je označen kao prekretnica, zbog čega je kontorla sprovođenja mera pojačana. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno i brojke su nastavile da rastu.

Zato su pre tri dana iz Krizog štaba izdali upozorenje i apel:

“Ovakvi brojevi upozoravaju da je veoma važno da građani Beograda maksimalno poštuju zaštitne mere, posebno kada je reč o nošenju maski u gradskom prevozu, u prodavnicama, tržnim centrima, u svakom zatvorenom prostoru”.

branislav

Foto: Tanjug

Ovo su, dodaju, mere koje su dovele do povoljne epidemiološke situacije koja međutim može lako biti narušena, ukoliko popustimo sa njihovim poštovanjem.

“Upravo zato Krizni štab apeluje na sve građane Beograda da budu odgovorni, da se pridržavaju zaštitnih mera i da vode računa o sebi i drugima, jer svako opuštanje može dovesti do značajnog pogoršavanja epidemiološke situacije”, naglasili su.

Krizni štab zaseda sutra

Što se tiče razloga porasta broja zaraženih i toga da je gotovo polovana svih novooktrivenih u prestonici, oni leže u tome što je gradski prevoz označen kao mesto visokog rizika za širenje virusa, a Beograđani u autobusima maske retko nose.

PROČITAJTE JOŠ  Spavate u čarapama ili bez? Evo šta kažu naučnici

Uz to, u prestonicu je došao veliki broj studenata iz raznih delova Srbije, ali i veliki broj Beograđana se vratilo sa letovanja iz okolnih rizičnih zemlja.

Krizni štab će zasedati i sutra, a prema najavama, osim sagledavanja trenutne epidemiološke situacije, moguće je da će se raspravljati i o zaošrtavanju mera i kazni.

Kao jedna od mogućih novih mera jeste i obavezno nošenje maski na otvorenom.

 

Dnevne.rs, Blic