KREĆE RAT NA BALKANU, POSLE SUKOBA U SIRIJI! Šta to zna hrvatski general kada ovo tvrdi?

rat

Foto-montaža: Telegraf, Wikipedia

Predsednik Generalskog zbora, penzionisani hrvatski general Pavao Miljavac, tvrdi da raspolaže podacima iz jedne istoče države i da kada, se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovo na Balkanu.

Miljavac je u intervjuu za portal direktno.hr rekao da lično veruje kako Hrvatska neće biti direktno napadnuta, ali “ako se stvari na ovim prostorima zakomplikuju, može se dogoditi da ratni vihor pređe granice”.

O tome koliko je realno da dođe do nekog novog rata na Balkanu, sagovornici Jutarnjeg lista slažu se da će na području Balkana biti incidenata, ali otvorenog sukoba zasigurno neće.

POSLEDNJI DETALJI: Evo šta se desilo u selu kod Leskovca kada su poginuli otac i ćerka (15)! (INFO)

Bivši šef obezbeđenja predsednika Franje Tuđmana, general Mate Laušić, kaže da ne veruje da postoji realna opasnost od novog sukoba.

 Uvek će postojati napetosti, tenzije ili diplomatski sporovi kakav je ovaj sa Srbijom, ali da bi se mogao dogoditi neki otvoreni sukob na Balkanu, ne verujem. Ako bi došlo do toga, to je onda sukob u Evropi. Hrvatska je članica EU i NATO-a, partneri smo SAD-a, tako da smatram da takva opasnost ne postoji – rekao je Laušić.

NATO

Foto montaža: Dnevne.rs/Pixabay/Instagram

Potpredsednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji često spominje ugrožavanja, hibridne ratove i odbranu, nije želeo da za Jutarnji razgovara na tu temu.

– Nemam komentar. U Ðakovu sam, na obeležavanju godišnjice Treće gardijske brigade i to mi je prioritet – rekao je Krstičević.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ne smatra da bi moglo doći do novog otvorenog sukoba na Balkanu.

 Pojedinačnih sukoba i konflikata bilo je i pre i biće ih još. U regiji je, izuzev Hrvatske i Slovenije, nestabilno. O tome govore poslednji incidenti na Kosovu, a tu je i situacija u BiH, Makedoniji, Albaniji – rekao je Kotromanović.

Uvek postoji mogućnost, kaže, da dođe do nekog konflikta, ali da bi došlo do nekog otvorenog sukoba u smislu sukoba među državama, to sigurno ne, pa čak ni između Srbije i Kosova.

INDEX: Tompson zabranjen u pola EU, a u Zagrebu postao ključni akter dočeka srebrnih fudbalera

I predsednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Igor Dragovan, deli slično mišljenje.

– Ne verujem da postoji opasnost, niti da bi moglo doći do otvorenog sukoba na Balkanu. Uostalom, nikako se ne može upoređivati područje Balkana i evropska teritorija sa Sirijom – rekao je Dragovan.

I potpredsednik Odbora za obranu, HDZ-ovac Anđelko Stričak, sličnog je stava.

zemlja

Foto: youtube.com/WonderWhy

– Do otvorenog sukoba sigurno neće doći, ali da moramo voditi brigu o sigurnosti, to svakako. Biće tenzija, kao što ih je bilo i do sada, ali direktnih pretnji za Hrvatsku sigurno ne. Mi smo članica Evropske unije i NATO-a i svako ko bi to pokušao, morao bi dva puta da razmisli – rekao je Stričak za Jutarnji i dodao da je situacija u okruženju, odnosno u regiji nestabilna, za šta su primer, kako je naveo, ekscesi u susednim državama.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)