
Foto: Dnevne.rs/Pixabay
Ukoliko ste ljubitelj konzervirane tunjevne, morate je prestati jesti odmah, istraživanja su pokazala da je opasna po ljudsko zdravlje.
Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, što je sigurno štetno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Food and Function”.
Ovo stanje zove se “Sindrom iritabilnog kolona” i može izazvati multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz creva”, objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.
Ruski doktor dao najcrnju prognozu razvoja epidemije korone
Povišena količina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svesti i visoku temperaturu.
Lekari su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine, šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, sledi piletina, a potom šparoge.
Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad gvožđa i glukoze.
(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Novi.ba)