KONAČNO SMO DOČEKALI: Ovo je prva fotografija CRNE RUPE (VIDEO) (FOTO)

svemir

Foto ilustracija: pixabay

Međunarodni naučni tim predstavio je neverovatno naučno otkrića u astrofizici – prvu fotografiju crne rupe, što je podvig koji će staviti na probu stub nauke: opštu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna.

Crne rupe su izuzetno gusti nebeski entiteti sa gravitacionim poljima koja su tako moćna da ni svetlost ni materija ne mogu da pobegnu iz njih, što ih čini izuzetno teškim za posmatranje uprkos njihovoj ogromnoj masi.

Konferencije za štampu su održane u Vašingtonu, Briselu, Santjagu, Šangaju, Tajpeju i Tokiju na kojima je objavljen ovaj pionirski rezultat projekta “Event Horizon Telescope” (EHT – Teleskop horizonta događaja). Konferencija u Vašingtonu zakazana je za 9.00 časova po lokalnom, odnosno 15.00 časova po našem vremenu.

svemir

FOTO: @EHTELESCOPE / TWITTER

Inače, ovaj projekat započet je 2012. godine da bi se direktno posmatrala neposredna okolina crne rupe uz pomoć globalne mreže teleskopa. Horizont događaja crne rupe, odnosno njena granica, jeste tačka bez povratka posle koje sve – zvezde, planete, gas, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja – odlazi u zaborav.

Projekat je ciljao na dve supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima različitih galaksija. Istraživanje će testirati Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti iz 1915. godine, koja objašnjava zakone gravitacije i njihov odnos prema drugim prirodnim silama.

Ajnštajnova teorija dozvoljava predviđanje veličine i oblik crne rupe. Ako se ispostavi da to predviđanje nije tačno, teoriji će trebati preispitivanje.