KLJUČNI DOKUMENT UJEDINJENIH NACIJA: Zemlja ima SAMO NEKOLIKO GODINA pre neizbežne katastrofe?!

svetlost-grad

Svet ima još samo nekoliko godina vremena da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti ekstremnije vremenske prilike i delove sveta učiniti nemogućim za život, upozorava ključni dokument Ujedinjenih nacija.

U izveštaju koji je sastavilo 772  naučnika, ističe se da će emisije štetnih gasova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem nivao mora i velikim promenama u temperaturama koje će dramatično uticati na život ljudi i ekosistem.

– Zabileženi uticaji klimatskih promena već su vrlo rašireni i značajni – pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) u dokumentu objavljenom prošle godine u Jokohami u Japanu.

Izveštaj je  najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada izneo. Prema njemu su klimatske promene već na delu i očite, prete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Severnoj Americi, kao i smanjenjem proizvodnje i kvaliteta hrane u Južnoj Americi.

[adsenseyu1]

Prema IPCC-ju, svet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno.  Prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porašće za dva stepena Celzijusa.

Jedna od potpisnica izveštaja, američka naučnica Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti s velikim promenama sistema i živeti u vrlo nepoznatom svetu sa strašnim posledicama.

– Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi – naglašava američka naučnica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, takođe trebalo da više ulažu u pripremanje za posledice klimatskih promena. Tako bi, na primer, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške naročito za siromašne.

[adsenseyu1]

(24sata.hr)

1 Comment on "KLJUČNI DOKUMENT UJEDINJENIH NACIJA: Zemlja ima SAMO NEKOLIKO GODINA pre neizbežne katastrofe?!"

  1. реф ум лекс | 5. July 2015. at 22:29 |

    ма нема проблема, само сачекајте да олбрајтова дрпи још који рудник, а она ће већ показати тамо у подрињу ђе један недопустиво дими из бубњаре! срам да га буде!
    бајден није ништа рекао, мада су многи погледали у њега! што јес’, јес’, издржљив чо’ек!!!

Comments are closed.