ISPOVEST PREŽIVELOG RUSKOG PILOTA: Evo šta se zaista dogodilo… (VIDEO)

avion

Foto: metro.co.uk

Preživeli pilot ruskog aviona Konstantin Murakhtin kojeg su pronašle Asadove snage, tvrdi da nikakvo upozorenje od Turske nisu dobili. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je ranije potvrdio da je pilot sada na bezbednom – u bazi ruske vojske u Siriji. Putin: Stradali pilot dobiće orden “Zlatnu zvezdu heroja Rusije”, a biće odlikovan i preživeli.
 Kopilot oborenog ruskog aviona Su-24 Konstantin Murakhtin uspešno je spasen i prebačen u rusku vojnu bazu. On je dao izjavu novinarima u kojoj tvrdi da avion nije ušao u vazdušni prostor Turske.- Ne postoji šansa da smo im ušli u prostor, ni na sekund. Leteli smo na 6.000 metara, po vedrom vremenu i svakog sekunda  sam kontrolisao našu putanju – izjavio je preživeli kopilot.

Murakhtin tvrdi i da nikakvo upozorenje turskih vlasti nisu dobili pre nego što im je pogođen avion.

– Nikakvo upozorenje nam nije dato, ni putem radija, ni vizuelno, tako da nismo vršili izmene kursa. Morate da razumete brzinu koju može da postigne bombarder Su-24 a koju F16. Da su hteli da nas upozore, mogli su da priđu do našeg krila. Raketa se pojavila odjednom, niotkuda, pogodila nam je rep. Nismo je čak ni videli, nismo imali vremena za manevar izbjegavanja rakete – rekao je Murakhtin.

[adsenseyu1]

Pilot, koji je ubijen, potpukovnik Oleg Pešov posthumno je proglašen Herojem Rusije, što je najveće vojno priznanje u Rusiji. Njegovom navigatoru Murahtinu dodijeljeno je priznanje za hrabrost.

S druge strane, Turska je, navodno, objavila audio snimak na kojem se čuje kako upozoravaju ruski avion da se približava teritoriji Turske i traže da odmah promeni kurs.

Ministar odbrane rusije Sergej Šojgu jutros je potvrdio da su Asadove snage pronašle jednog od dva pilota čiji je avion juče oborila turska avijacija i da je on sada na bezbednom – u bazi ruske vojske u Siriji.

Jedva čeka da ponovo leti

Pilot oborenog Suhoja 24 rekao da će nastaviti svoju dužnost u Siriji i ostati u bazi. “Radujem se trenutku kada ću biti pušten iz bolnice i povratku među vojnike”, rekao je on ruskoj televiziji. “Tražiću dozvolu da ostanem u vaduhoplovnoj bazi. Imam dug prema mom komandantu koga su ubili ekstremisti na zemlji pošto se katapultirao iz aviona”, kazao je Murahtin.

Jednog od dva pilota koji su se katapultirali iz ruskog aviona kojeg je oborila turska vojska su spasile sirijske i ruske snage i on je sada bezbedan, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

[adsenseyu1]

– Operacija je uspešno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav – rekao je Šojgu, a prenela agencija Tass.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: “Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.”

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će hrabri pilot koji je ubijen u Siriji biti odlikovan najvišim ordenom “Zlatna zvezda heroja Rusije”. Putin je rekao da će orden dobiti i preživeli pilot.

Vest o spasavanju pilota objavio je ruski ambasador u Parizu, koji je naveo da su ga pronašli sirijski vojnici lojalni predsedniku Asadu.

Preživeli ruski pilot

Preživeli ruski pilot, Foto: Screenshot Russia Today

Drugi pilot, u koga su islamisti pucali dok je pokušavao da aterira padobranom, je mrtav, rekao je ambasador Aleksandr Orlov za radio Evropa 1:

Jednog pilota su ranili dok se spuštao padobranom, a onda su ga divljaci džihadisti zvrski ubili kada je pao na zemlju. Drugi je uspeo da pobegne. Njega su pronašle snage verne predsednigu Asadu i on bi uskoro trebalo da bude u bazi ruske avijacije – rekao je Orlov.

Govoreći o ubijenom pilotu Orlov je mislio na Sergeja Rumjanceva, čiji je stravični snimak juče objavljen.

(A. Ć. /Alo)