Ispovest NIKOLE TESLE „Galveston dejli njuzu”: Ovo su razlozi zašto se nikada nisam ženio

papiri
Savremena žena misli da je uspeh u životu da se što više izjednači sa muškarcem – ovako je, zapravo, Nikola Tesla objasnio zašto se nikada nije oženio.

Tesla je avgusta 1924. godine u ekskluzivnoj izjavi „Galveston dejli njuzu” objasnio zašto se nije ženio. Tada 68-godišnjak, Tesla prvo objašnjava svoj ideal žene.

[adsenseyu4]

„Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”, kaže Tesla.

Šta je Tesla govorio o ženama
„Moć prave žene je tako velika, da verujem da bi lepa žena – a to će reći lepa duhom, ponašanjem i mislima, lepa u svakom pogledu, neka vrsta boginje – ako bi se iznenada pojavila na zemlji, mogla da zapoveda celim svetom.”

Ipak, nastavlja, sve je to bilo nekad.

„Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala. Na njeno mesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu u tome da se što više izjednači sa muškarcem – odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste”, rezimira genijalni naučnik razloge zbog kojih je ostao neženja.

[adsenseyu1]

„Žene”, kaže Tesla, „postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje, u kom se žene nadmeću sa muškarcima, i u mnogim slučajevima zaista i uspevaju da zauzmu njihovo mesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zasenak predstavlja znak propadanja civilizacije.”

Napomena uredništva „Galvestona”
„Ova gledišta gospodina Nikole Tesle biće primljena s velikim interesovanjem, slagali se mi ili ne s idejom da žena u svojoj novoj ulozi predstavlja mračnu silu koja će srušiti i upropastiti čitavu našu društvenu strukturu. U pitanju je čovek koji je, u principu, priznat kao jedan od najvećih umova našeg doba”, stoji u završnoj napomeni uredništva lista.

Tesla tvrdi da „odlučno nadmetanje žene s muškarcem u poslovnom svetu” ruši neke od najboljih tradicija.

„Praktično sva velika dostignuća muškarca dosad bila su nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenošću ženi. Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život”, kaže Tesla.

On potom analizira posledice želje savremene žene da se izjednači sa muškarcem:

„Sama žena je zapravo žrtva, umesto da bude, kao što misli, pobednik. U njenom životu nema zadovoljstva. Ambiciozna je, često preko svojih prirodnih sposobnosti, da postigne sve što želi. Suviše često zaboravlja da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvezde…

Žene koje su neprestano uzbuđene zbog svoje ogromne ambicije da nadmaše muškarca u ovoj igri u isto vreme gube nešto što na kraju, čini mi se, vredi mnogo više nego što prazne počasti poslovnog ili profesionalnog uspeha ikada mogu da donesu.”

 Propast civilizacije„Naša civilizacija će potonuti u stanje koje nalazimo kod pčela, mrava i drugih insekata – u kom se mužjaci bezobzirno ubijaju. U toj matrijarhalnoj imperiji biće zavedena ženska pravila”, proriče budućnost genije iz Smiljana.

Na kraju, Tesla podseća da je istorija puna primera predivnog uticaja neobičnih žena.

„Među njima su i majke velikih muškaraca. Ali njihov uticaj ne leži u rešenosti da nadmaše muškarca, ni da se takmiče s njim. Možda zato što predstavlja finiji i osetljiviji instrument, žena instinktivno zna svoju moć i razume da njen stepen leži u visokom položaju koji zauzima. Ali ono što je uzvišeno nikada se ne spušta na nivo običnog”, zaključuje Tesla.

[adsenseyu1]

 (Dnevne.rs /Izvor: Blic)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

4 Comments on "Ispovest NIKOLE TESLE „Galveston dejli njuzu”: Ovo su razlozi zašto se nikada nisam ženio"

  1. A znate li onu pricu da su muskarci sa marsa a zene sa venere ? U zadnje vreme mi se sve vise cini da to nije samo prica , bar ovaj dio koji se tice zena . a posto neki povezuju naseg slavnog naucnika sa vanzemaljskom inteligencijom sta covek na kraju da pomisli !!!!!

  2. Čini mi se da si potpuno u pravu.Nisam siguran za žene, ali da se mnogi, naročito uticajniji muškarci ponašaju kao da su pali baš sa marsa to je očigledno.

  3. Šteta što se Tesla nije ženio zbog nekih trica i kučina, mada nisam čuo da je neki potomak od genija to isto postao.

    • Tesla je u pravu.Zena je emancipacijom izgubila mnogo toga…Govori Vam jedna uspesna zena,priznajem da sve sto je rekao je ISTINA!

Comments are closed.