ISPLIVALA VELIKA HAŠKA TAJNA: Mozak Slobodana Miloševića ostao u HAGU?!

predsednik

Foto: tanjug

Više osoba koje su u vreme Miloševićeve smrti radile za Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo je za BBC priču o kojoj se godinama šuškalo u hodnicima Tribunala: da je telo isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu.

Miloševićevo telo je, u okviru istrage koju je u paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji. Nakon toga je u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je doleteo iz Moskve da ga preuzme.

Međutim, za dubinsku toksikološku analizu mozga koju su holandski patolozi želeli da obave bilo je potrebno više vremena, tako da je mozak, navodno, ostao u Institutu.

Neki otrovi se, naime, brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, te je ova patološka analiza deo prakse detaljnijih istraga.

– Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga – rekao je za BBC Kristijan Šartije, koji je u to vreme bio portparol Tribunala.

EKSKLUZIVNO! USVAJA SE ZAKON O POREKLU IMOVINE: Korumpirani političari, funkcioneri, direktori i opštinari u PANICI!

– Ne znam šta je bilo posle – da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, ili je ostao na Institutu, ili je uništen – kazao je on.

I Florans Artman, koja je 2006. bila portparolka glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte, kaže slično.

– Zbog strogih holandskih zakona o privatnosti nismo mogli da proverimo da li je u Hagu ostao samo mozak, ili još neki delovi tela. Takvu informaciju mogu da dobiju samo holandski ili srpski državni organi, ili članovi porodice – ispričala je ona.

Na pitanje novinara BBC-ja na srspkom, Niki Džensen, portparolka Holandskog forenzičkog instituta, odgovara:

– Nažalost, nije nam dozvoljeno da dajemo informacije o pojedinačnim slučajevima, osim na zahtev ovlašćenih pravnih lica – napisala je u odgovoru.

– Uopšteno govoreći, međutim, Institut ima pravo da zadrži određene uzroke radi daljih pretraga, na primer, za toksikološke analize – poručila je Džensen.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: BBC)