HRVATSKI ISTORIČAR: Srbi kao da nisu Sloveni! Jedini su državotvorni u Evropi i državu im nisu stvarali Germani

tvrđava

printscreen/youtube.com/RSFranceIDF

Hrvatski istoričar Višeslav Aralica, u svojoj novoj knjizi „Kmet, fiškal, hajduk“, ističe da su Srbi jedini slovenski narod koji je državotvoran.

Jedini narod u Europi uopšte, čija se dinastija nije smatrala da potiče od germanskih osvajača iz ranog srednjeg veka.

Mladi hrvatski istoričar Višeslav Aralica izazvao je veliku pažnju hrvatske javnosti knjigom „Kmet, fiškal, hajduk“, koja u svojem nazivu objedinjuje tri osnovna hrvatska identiteta. Knjiga je nastala iz istraživanja o razdoblju od 1935. do 1945., kad je, prema njegovom mišljenju, nastajao identitet Hrvata.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA SRBIJE: Užasno sam uplašen, OD OVOGA SMO SVI STRAHOVALI! (INFO)

Evo nekoliko zanimljivih odlomaka:

Srbi su ustašama bili velik problem zato što su svi po Evropi, koji su se bavili rasnom naukom, tvrdili da su Hrvati i Srbi isto, dinarska rasa. A to nipošto nije smeo ni pomisliti Filip Lukas, koji je u Zagreb došao kao projugoslavenski orijentisan, da bi nacionalista postao tek nakon Prvog svetskog rata.

Time je priča o tri osnovna hrvatska nacionalna identiteta zaokružena. Hrvat je, znači, i kmet, i fiškal, i hajduk. Odnosno, tačno kako je Dvorniković napisao za karakterologiju Slovena: Hrvati su i Sloveni i nesloveni, i ravničari i gorštaci, i ratari i gorštaci, i miroljubivi i ratoborni, i Zapad i Istok…

Kad pogledate iz perspektive zapadnjaka, Srbi su doista drugačiji od svih ostalih slovenskih naroda. Nemci jesu ratovali protiv Srba, ali su ih baš zato i poštovali.

Uz to, Srbi su jedini slovenski narod koji je državotvoran, jedini narod u Evropi uopšte čija se dinastija nije smatrala da potiče od germanskih osvajača iz ranog srednjeg veka. Imali su ih, u stvari čak dve, Petrović-Njegoše i Karađorđeviće, obe s područja današnje Crne Gore.

Za to vreme bugarski je kralj praktično Nemac. Grčki je Nemac ili Danac, kako se uzme. Ruska kraljevska porodica ima rusko prezime, ali su isto Nemci. Gde god pogledate, svuda su ili Nemci ili su poreklom Germani, kao kod Italijana ili Španaca.

I onda je to stvar poštovanja. Kao, Sloveni su dobrice, kmetovi, radnici, ali nisu ratnici, ne mogu se osloboditi, ne mogu stvoriti državu. A Srbi se u tu priču ne uklapaju, dakle nisu Sloveni..

   

Dnevne.rs, intermagazin.rs