HRVATSKA U NEVERICI: Srbija nije odgovorna za genocid u Vukovaru!

NOVINE
Hrvatski mediji prenosili su iz minuta u minut iznošenje presude o tužbama za genocid Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a u većini naslova vodećih portala navodi se da je reč o istorijskoj presudi.

Naslovna strana sajta “Jutanjeg lista”

Zagrebački “Jutarnji list” na svom portalu vest o presudi preneo je uz naslov: “Srbija nije kriva za genocid u Vukovaru!”.

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE: Pali stereotipi o ratu u SFRJ, potvrđeni masovni zločini nad Srbima

“Jutarnji” iz presude izdvaja detalje o tome da Srbija ne može da bude proglašena krivom za genocid pre nego što je SR Jugoslavija međunarodno priznata, kao i da je “protivtužba Srbije utemeljena”.

“Večernji list” o presudi

U sličnom tonu vesti prenosi i sajt “Večernjeg lista”: “Hrvatski argumenti “ne vode zaključku da je postojala namjera uništenja Hrvata u potpunosti ili u dijelu” u Vukovaru”, prenosi “Večernjak”.

[adsenseyu4]

Vest su preneli i portal “Index.hr”, “24sata.hr” i “Dnevnik.hr”.

Presuda udarna vest i u BiH

Elektronski mediji u Bosni i Hercegovini kao udarnu vest javljaju da je Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, danas u celosti odbio tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid i time okončao spor između dve zemlje dug više od 15 godina.

Prenoseći sadržaj presude javni servisi BHT 1 i BH Radio1 ističu kako je na taj način stavljena tačka na postupak započet još 1999. godine i dodaju da su odluke Suda konačne i obavezujuće za obe države.

“Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene u potpunosti”, naslov je kojim je o
današnjoj presudi na sajtu izvestio sarajevski “Dnevni avaz”, a na isti način izveštavaju i banjalučke “Nezavisne novine”.

Presuda u slučaju uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid u BiH, je kako prenosi Hina, iščekivana s posebnom pažnjom jer je od toga zavisila i mogućnost revizije postupka kojega je ta BiH ranije izgubila kada je Srbiju, takodje, tužila za genocid.

[adsenseyu1]

 

(Tanjug)