HRVATSKA ŠTAMPA: Za EU pred probuđenim ruskim medvedom najbolje je da se “pravi mrtva”

zastava
Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše “Večernji list”

RIGA – Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše “Večernji list”, koji navodi da je za EU “pred probuđenim ruskim medvedom” najbolje da primeni taktiku “strateškog strpljenja”.
“Zajednička deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji su doveli do promene vlasti, ali i do rata u Ukrajini”, navodi zagrebački list.

Za EU “pred probuđenim ruskim medvedom” najbolje je, navodi list, da primeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno “da se pravi mrtva”.

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija.

“Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan”, navodi “Večernji list”.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Tanjug)