Hodžaj je razbesneo BALKAN izjavom o paktu protiv Srbije i svi su rekli “NE”, osim JEDNE ZEMLJE (INFO)

Hodz

FOTO: FACEBOOK

Od ukupno tri države koje je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj označio kao one sa čijim je čelnicima razgovarao o formiranju pakta koji bi se suprotstavio agresiji Srbije, reagovale su sve osim jedne – Hrvatske.

Pritom, reagovale su države zvanično, ogradivši se od Hodžajeve izjave, osim hrvatskih zvaničnika. Nije najjasnije šta bi moglo da bude objašnjenje za “tihovanje” povodom jedne najblaže rečeno, zapaljive izjave, u koju je i sama Hrvatska, možda čak i ne svojom krivicom, stavljena.

Šta je tačno posredi, javnost verovatno neće ni saznati je zvanični Zagreb nema komentar. Od Vlade Hrvatske zatražio pojašnjenje zašto je izostala reakcija, ali odgovora ni posle dva dana nije bilo.

Sa druge strane, reagovali su pojedinci iz Hrvatske, neki možda i prilično burno, pa su predložili da se kosovskoj vladi uputi demarš a Hodžaj proglasi “nepoželjnim diplomatskim agentom”. Hrvatski novinar i pisac Denis Kuljiš smatra da bi ovo bila adekvatna reakcija hrvatskih vlasti. Međutim, prema njegovom sudu, nema skrivenih namera iza nereagovanja hrvatskih vlasti.

– Nije diplomatska praksa da se odgovara na insinuacije. Stvarno ne mislim da ima bilo šta iza toga. Ta ideja, da se neke zemlje ujedinjuju da naškode Srbiji je besmislena. Kako to, na koji način? – upitao je Kuljiš. Kaže i da Hrvatska ne vodi samostalnu spoljnu politiku, već da ona može biti samo po evropskim smernicama, “a svi znamo šta EU misli kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj”.

– Stvarno ne vidim ništa iza toga – naveo je on. Sličnog stava je i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske inače loši, i da obe zemlje doprinose tome da situacija bude takva.

– Verovatno ne misle da je situacija ozbiljna i da je ne treba komentarisati. Priština je verovatno na ovaj način htela da napravi neprijateljsko okruženje prema Beogradu i naglasi da je Srbija faktor nestabilnosti – priča on.

SRPKINJA DIPLOMIRALA U ALBANIJI I OTKRIVA DETALJE: Edi Rama je sklon porocima, Šiptari su “maljoki” i nisu dobrodošli…

Kako kaže, vrlo je verovatno da je Hrvatska razmišljala u pravcu da je “cela stvar neozbiljna, znamo da su odnosi Beograda i Zagreba loši, i nećemo bespotrebno da se oglašavamo”.

Međutim, za razliku od zvanične Hrvatske, Crna Gora i Makedonija su reagovale. Tako je makedonski premijer Zoran Zaev rekao da se “ograđuje od bilo kakvih razgovora o paktu protiv Srbije”.

 Želim da se ogradim od bilo kakvih razgovora, nisu postojali, niti ih je iko pominjao, i samo apelujem i na Kosovo i na Srbiju da grade prijateljstvo kroz dijalog – kazao je Zaev. Da nikakvih razgovora na temu pakta protiv Srbije nije bilo, poručile su i crnogorske vlasti.

– Zvaničnici Crne Gore nisu ni sa kim vodili razgovore o osnivanju “paktova” protiv bilo koje države u regionu. Crna Gora je posvećena razvijanju najboljih mogućih odnosa sa svim državama regiona, zasnovanih na principima međusobnog poverenja i poštovanja – navedeno je u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Čini se, izgleda, da je Hodžajeva izjava, za koju je posle dan-dva prokomentarisao da “nije baš tako rekao”, doživela “poklapanje” sa svih strana, koje je označio kao učesnice razgovora o “paktu protiv Srbije”.

Na nju se osvrnuo i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je njegovu izjavu pažljivo pročitao, ali istakao da “Srbija želi saradnju sa svima u regionu, tako i sa Skopljem, Podgoricom, Zagrebom, Prištinom, ako to žele”. Za Hodžaja je rekao da je “jedan od jastrebova koji se predstavljao kao fini gospodin nemačkih manira i škole”.

– Svi razumeju sada koja je njegova stvarna uloga. On je samo demantovao da je nazvao to paktom, a suštinu nije sporio nijednog trenutka – rekao je srpski predsednik.

PREMIJERKA PONIZILA SERGEJA TRIFUNOVIĆA: Ana Brnabić žestoko odbrusila glumcu

“Opasni stavovi Hodžaja”

Politikolog Vinfrid Fajt sa Univerziteta u Frajburgu se takođe osvrnuo na Hodžajevu izjavu, rekavši da njegove stavove smatra opasnim.

– Mislim da je ovde u toku neka vrsta zamrznutog konflikta, koji nije jedini na Balkanu i koji bi mogao da eksplodira svakog trenutka. Jer, takve izjave mogu voditi ka velikoj nesigurnosti u regionu – rekao je Fajt za TV N1. Kako je kazao, ne vidi interes drugih zemalja u regionu za neformalni pakt prema Srbiji.

– Zbog čega bi se uopšte stavljali na albansku stranu. Znamo da postoji sukob između Crne Gore i Albanije oko teritorijalnih pitanja, znamo za situaciju u Makedoniji koja je veoma kritična, a ako govorimo o spoljnim igračima, kao što je EU, ili čak Rusija, očigledno je ne postoji interes da sadašnja situacija eskalira – kaže Fajt.

(Dnevne.rs /Izvor:  Lana Gedošević, Blic)